Müstilist pillimängu Iirimaalt

Kersti Inno 02. juuli 2004, 00:00

Esimesel õhtul pakuvad Iiri muusikud meeleolukat programmi, kus kõlab iiri, ?oti, inglise, saksa ja prantsuse kunst- ja rahvamuusika 15.?21. sajandini. Alustatakse iiri harfimuusikaga, millega tasapisi ühinevad teised pillid ja laieneb esitatava muusika geograafia.

Teine kava Biberi müsteeriumisonaatidest on tõeline maiuspala vanamuusika gurmaanidele. Heinrich Ignaz Franz von Biber on kõrgbaroki suuremaid meistreid, kelle surmast möödub tänavu 300 aastat. Omal ajal oli ta Euroopas tuntud suurima viiulivirtuoosina. Biberi tähtsamaid teoseid on tsükkel müsteeriumi- ehk roosipärjasonaatidest, mis koosneb katoliku kiriku tuntud roosipärjapalve eeskujul 15 sonaadist. Igaühes neist mõtiskletakse mingi episoodi üle neitsi Maarja või Kristuse elust. Kaalukaim osa sonaatide ettekandel on viiulil. Maya Homburger mängib 174. aastast pärineval Itaalia barokkviiulil, mille on meisterdanud Antonio dalla Costa Trevisost. Tema virtuoossest mängust ja koosmusitseerimisest bassimängija Barry Guy?ga sai Pärnus osa juba eelmise festivali publik.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:25

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing