Sääsetõrje kaitse aeg jääb lubatust lühemaks

Eda-Liis Kann 02. juuli 2004, 00:00

Kui sa aga pole piisavalt sale, oled ennast kreemitanud või lõhnastanud või kui sa kavatsed ennast veidigi liigutada ja kuuma ilmaga veel ka higistada, siis võid arvestada pakendil lubatust poole lühema toimeajaga.

Pakendil on kirjas ideaalne kaitseaeg, kuid tegelikus elus, kus inimesed pole kivikujud, on see aeg poole lühem. Isegi tuulevaikses jõekäärus päevitamisel higistamine vähendab kaitse mõju ning meelitab juurde sääski, nentis kodumaise tootja Orto arenduskeskuse juhtivspetsialist Lilian Uibo.

Siiski on sääskedega rohkem probleeme liikuvatel ja füüsilise tegevusega hõivatud inimestel, sest sääsed reageerivad liikumisele, kehast erituvale süsihappegaasile, piimhappele ning higile. Sääski meelitavad ligi ka igasugused parfüümid, näiteks lõhnaseebi, lõhnaõli või mingi muu kosmeetika lõhnad.

Uuringud on näidanud, et üldreeglina ründavad sääsed aktiivsemalt täiskasvanuid kui lapsi, mehi kui naisi, kogukamaid kui saledaid, kusjuures on täheldatud, et täiskasvanutest eakamaid inimesi tülitavad sääsed vähem.

Huvitav fakt on ka see, et sääsk oskab pidada palju magusat söönud inimest isuäratavamaks kui seda mitte teinud inimest.

Kuna sääsetõrje toimeaeg sõltub kasutaja tüübist ja tegevusest, võibki juhtuda, et sama toimeaine sisaldusega sääsetõrjetooted lubavad erineva pikkusega toimeaega. Üks arvestab, et inimesed ei ole kivikujud ja et inimene oma tegevusega vähendab toimeaega, teine aga kirjutab pakendile ideaalaja.

Näiteks erinevates aerosoolides ? Off Super, Plix, Diffusil ? on dietüültoluamiidi samas kontsentratsioonis, aga kõigi tootjad lubavad erinevaid toimeaegu. Ja keegi ei valeta. Lihtsalt eeldatavad tingimused, milles antud toode toimib, on erinevad. T?ehhis toodetud sääsetõrjevahend Diffusil lubab kaitsta sääskede eest terve päeva, Off kuni kaheksa ja Plix viis tundi.

Fakt on see, et kõik sääsetõrjevahendid toimivad, aga kui kaua, sõltub siiski kasutajast. Soovitav on kasutada selliseid tooteid nii palju kui vaja ning nii vähe kui võimalik.

Juhul kui sääsetõrjetoode ei toimi (sääsed on kallal), peaks vaatama pakendilt ?parim enne? kuupäeva. Kui toode riiulis näeb kulunud, pleekinud välja ja ?parim enne? kuupäeva pole võimalik tuvastada, siis soovitan valida toode, kus see info on selgelt kirjas, või siis poepidajalt infot küsida.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:25
    Otsi:

    Ava täpsem otsing