Nafta hind võib sel nädalal langeda

Tõnis Oja 05. juuli 2004, 00:00

Agentuuri poolt küsitletud 47st kauplejast ja analüütikust ennustasid 21 inimest, et nafta hind langeb, 14 prognoosisid hinnatõusu ja 12 vastajat seda, et naftabarreli hind oluliselt ei muutu. ?Fundamentaalnäitajad viitavad hinnalangusele. Ma arvan, et dollari võrra võib see langeda küllaltki kergesti,? kommenteeris Singapuris asuva energeetika konsultatsioonifirma Purvin & Gertz analüütik Kurt Barrow.

Naftat Eksportivate Riikide Organisatsioon otsustas alates 1. juulist tootmist suurendada 2 miljoni barreli võrra 25,5 miljoni barreli võrra ööpäevas millele lisandub veel pool miljonit barrelit alates 1. augustist. Tõsi, Saudi Araabia ja Nigeeria andsid kolmapäeval märku, et augustis ei pruugi naftakartell tootmist siiski suurendada. Toornafta laoseis on kasvanud võrreldes jaanuariga 16 protsendi võrra 304,9 miljoni barrelini, mis on peaaegu aasta suurim seis. 23. jaanuariga lõppenud nädalal oli aga laosesi madalaim alates 1975. aasta septembrist. Võrreldes aastataguse perioodiga on USAs, kes on maailma suurim nafta- ja naftatoodete tarbija, pakkumine kasvanud 8,1 protsendi võrra.

Neljapäeval kerkis nafta augustilepingute hind Rahvusvahelisel naftabörsil Londonis 4,6 protsendi võrra 36,07 dollarini barrel. Kahe päevaga kerkis nafta hind 8,9 protsenti, mis oli suurim tõus alates 2002. aasta veebruarist. Reedel toimus nafta hinna mõningane järeleandmine.

Samas võib hinnalanguse nullida terrorirünnakud nii Saudi Araabias kui ka Iraagis, mis on viimasel ajal muutunud äärmiselt sagedasteks. Vene suurim naftaeksportija Jukos võib sel tootmise lõpetada.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing