Nafta hind kerkis kuu kõrgeimale tasemele

06. juuli 2004, 13:58

Nafta hind kerkis täna viimase kuu kõrgeimale tasemele, sest naftatorude õhkamine Iraagis on põhjustanud taas tarnekatkestusi.

Lisaks Iraagile ähvardavad tarnekatkestused ka Venemaalt ja Nigeeriast. ?Ehkki pakkumine on hetkel suur, on suur ka nõudlus, mistõttu igaüks neist kergitab hinda,? kommenteeris nafta hinnatõusu uudisteagentuurile Bloomberg Shelley Mansfield investeerimisfirmast ADM Investor Services International. Nafta hinna augustilepingute hind kerkis Rahvusvahelisel naftabörsil Londonis 1,8 protsendi võrra 36,96 dollarini barrel. Eile kerkis musta kulla hind 1,1 protsendi võrra 36,30 dollarini barrel.

Nädalavahetusel õhati taas naftatoru Iraagis, mis on vähendanud eksporti sealt poole võrra. Sabotaa?iakt toimus vaevalt pärast seda, kui eelmise plahvatuse poolt tekitatud kahjustused olid likvideeritud. Juuni alguses kerkis nafta hind mitmekümne aasta kõrgeimale tasemele 39,08 dollarini barrel sabotaa?iaktide tõttu Iraagis.

Lisaks Iraagile valmistab investoritele muret ka Venemaa, kes on Saudi Araabia järel suuruselt teine naftatootja maailmas. Ehkki Idanaabrite suurim eksportija Jukos teatas eile, et kavatseb vähendada tootmist ning täita kõiki tarnelepinguid. Jukos kavatseb sel aastal pumbata keskmiselt 1,8 miljonit barrelit ööpäevas, mis on võrdne Iraagi ekspordimahuga.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing