Kauplemisaktiivsus üllatavalt kõrge

Tõnis Oja 07. juuli 2004, 00:00

Vastupidi, pärast jaanipäeva oli eile ainus kümnest miljonist väiksema käibega päev. Juuli nelja esimese kauplemispäeva kogukäive on 114,8 mln krooni, mis jääb alla vaid 1997. aastale kuumale suvele.

Eile oligi börsil viimaste nädalate väikseima käibega päev. Suurima käibe, 6,5 miljonit krooni andis Hansapanga aktsia, rohkem kui saja tuhandese käibega väärtpabereid oli kaks ? Eesti Telekomi ja Saku Õlletehase aktsiad.

Seega on kauplemine aktiivsem, kui eelmisel suvel, mil aktsiate hinnad tõusid Euroopa Liiduga liitumise ootustes.

Börs on uue hoo sisse saanud tänu Eesti liitumisele Valuutavahetusmehhanismi ERM2ga, tänu millele eristume koos Leedu ja Sloveeniaga teistest äsja Euroopa Liiduga liitunud riikidest.

Euroopa Liidu rahandusministrite esmaspäeval tehtud ühisel avaldusel tõsteti esile kolm Balti riiki koos Sloveeniaga edusammudel rahaliiduga liitumise suunas ja avaldati lootust, et esimesed ERM2ga liitujad võivad euro kasutusele võtta juba 2007. aastal, teatas Bloomberg. Samas avalduses pandi aga tõsiselt kahtluse alla näiteks nn kolme suure, Poola, Tsehhi Vabariigi ja Ungari võimetus lähiaastatel Maastrichti kriteeriume järgida.

Tõsi, selle nädala kaks esimest kauplemispäeva börsil optimismilainet siiski ei süvendanud. Esmaspäeval ei kerkinud mitte ühegi kaubeldud väärtpaberi hinnad, eile oli ainsaks kallinevaks väärtpaberiks Norma aktsia, mille hind tõusis 0,48 protsenti 97,79 kroonini. Aktsia käive oli tühised 22,5 tuhat krooni.

Kuid samas on aktsiate hindade väike langus täiesti loogiline pärast eelmisel nädalal toimunud tõusu. Eriti tuleb arvestada seda, et möödunud reedel kerkis Hansapanga aktsia hind uuele kõigi aegade rekordtasemele 110 kroonile. 0,86% langus esmaspäeval ja 0,43% langus eile pole sellisel juhul eriti märkimisväärne.

Saku Õlletehase aktsia hinna 0,62%-ne on aknast välja vaadates üsna loogiline. Nii kehva kevadet ja suve algust pole olnud vist ammu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing