Nafta hind liigub taas rekordi suunas

Tõnis Oja 07. juuli 2004, 00:00

Lisaks Iraagile ähvardavad tarnekatkestused ka Venemaalt ja Nigeeriast. ?Ehkki pakkumine on hetkel suur, on suur ka nõudlus, mistõttu iga tarnekatkestus kergitab hinda,? kommenteeris nafta hinnatõusu uudisteagentuurile Bloomberg Shelley Mansfield investeerimisfirmast ADM Investor Services International. Nafta hinna augustilepingute hind kerkis Rahvusvahelisel naftabörsil Londonis 1,8 protsendi võrra 36,96 dollarini barrel. Esmaspäeval kerkis musta kulla hind 1,1 protsendi võrra 36,30 dollarini barrel.

Nädalavahetusel õhati taas naftatoru Iraagis, mis on vähendanud eksporti sealt poole võrra. Sabotaa?iakt toimus vaevalt pärast seda, kui eelmise plahvatuse poolt tekitatud kahjustused olid likvideeritud. Juuni alguses kerkis nafta hind mitmekümne aasta kõrgeimale tasemele 39,08 dollarini barrel sabotaa?iaktide tõttu Iraagis.

Lisaks Iraagile valmistab investoritele muret ka Venemaa, kes on Saudi Araabia järel suuruselt teine naftatootja maailmas. Ehkki Idanaabrite suurim eksportija Jukos teatas üleeile, et kavatseb vähendada tootmist ning täita kõiki tarnelepinguid, on Jukose ümber toimuv kõike muud kui rahustav. Jukos kavatseb sel aastal pumbata keskmiselt 1,8 miljonit barrelit ööpäevas, mis on võrdne Iraagi ekspordimahuga.

Juuni alguse hinnaralli peatas Naftat Eksportivate Riikide Organisatsiooni (OPEC) otsus suurendada tootmist 2 miljoni barreli võrra, millele lisandub vajaduse korral augustis veel pool miljonit barrelit ööpäevas. Möödunud nädalal aga andis Saudi Araabia märku, et tootmise suurendamisest polda huvitatud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing