Ülo Toomsalu • 7. juuli 2004 kell 7:08

PM: Brüssel loobus kaupade euro-sildistamisest

Liikmesriikide surve sundis Euroopa Komisjoni loobuma plaanist muuta Euroopa Liidus valmistatud toodetele kohustuslikuks märgi «Made in the EU» kasutamise.

Rahvusriikide terav vastuseis sundis Euroopa Komisjoni juba juuni lõpus oma tänavu aasta alguses tutvustatud ja suuri vaidlusi tekitanud kavast kabinetivaikuses taganema, kirjutab Postimees.

Komisjoni idee leidis tugevat vastuseisu eelkõige Prantsusmaal, Inglismaal, Saksamaal ja Hollandis, kus riigil on brändina positiivsem maine kui üha paisuval Euroopa Liidul. Financial Timesi andmetel toetasid Euroopa Komisjoni ettepanekuid vaid Itaalia esindajad.

Euroopa Komisjon kaalub praegu võimalust muuta märgi «Made in the EU» kasutamine vabatahtlikuks. Komisjoni hinnangul on paljud tekstiili- ja nahavabrikud, aga ka mööblitootjad oma toodetel euro-sildi kasutamisest siiski huvitatud.

Tallinna Piimatööstuse tootearendusjuhi Kristi Pärna sõnul oleks aga pakendi märgistamine kirjaga «Made in the EU» liiga lai mõiste ja tarbijaid mõnevõrra eksitav.

Liviko turundusdirektori Janek Kalvi hinnangul oleks ELi päritolu tõendav silt olnud Eesti ettevõtjatele kasulik.

«Eesti on väike ja vähetuntud riik ning see oleks tõstnud meie kaupade usaldusväärsust,» ütles Kalvi. «Samuti puuduvad Eestis nii tuntud kaubamärgid, mille järgi suur osa tarbijatest tegelikult poodides kaupu ostavad, kusjuures tavaliselt sel puhul tootjamaad ei vaadatagi.»

Majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumist kinnitati, et nagu enamik Euroopa riike, on ka nende spetsialistid arvamusel, et kaupadele «Made in the EU» märkimine on tarbija suhtes pigem eksitav olukorras, kus ELiga on liitunud 10 uut riiki, mille tööstuskaupade kvaliteet on arenenud Euroopa riikidega võrreldes valdavalt madal.

Hetkel kuum