PM: Eesti vedurid on Petseris keelatud

08. juuli 2004, 09:06

Eesti Raudtee (ER) kaotas nädalavahetusel õiguse oma veduritega Petseri kaudu Venemaale sõita.

Transiidispetsialistide sõnul seab see ohtu enam kui kolmandiku Eestisse veetava kauba siiajõudmise, kirjutab Postimees.

Miks Venemaa ERi Ameerika päritolu veduritel üle piiri sõita ei luba, on praegu selguseta ning raudteejuhtide kinnitusel ei saa sellest aru ka nemad. Probleem puudutab just Petserit, kus Eesti vedurid peaks sõitma umbes 500 meetrit naaberriigi territooriumil. Narva kaudu kauba vedamisele takistusi ei ole, sest seal on ümberhaakimiskoht Eesti piires.

Eesti Raudtee pressiesindaja Priit Koffi sõnul sõlmisid SRÜ, Venemaa ja Balti raudteefirmade juhid juuli keskel küll lepingu, mis siinsetele veduritele sõiduõiguse annab, kuid laupäevast idanaabrid neid enam oma riiki ei luba. «Rentisime ajutised vedurid ning kaubavedu seisma ei jää, kuid pärsitud saab see kindlasti,» lausus Koff.

Transiidi assotsiatsiooni tegevjuhi ja Eesti Raudtee nõukogu liikme Andrus Kuusmanni sõnul on venelaste käitumine halb üllatus, millele raudteefirmal tuleb kiiresti lahendus leida. «Petseri kaudu tuleb Eestisse rohkem kui kolmandik kaubast,» lausus ta. «Seni on juhatus kinnitanud, et mingeid probleeme ei ole ega tule.»

Pakterminali juhatuse esimees Sulev Loo ei tahtnud eile Postimehele tekkinud olukorda aga eriti kommenteerida, öeldes vaid, et Eesti Raudteel tuleb segadused kiiresti likvideerida.

Väidetavalt on probleem selles, et ERi vedurid tohtisid Venemaal seni sõita ajutiste lubade alusel, raudteefirma jättis nende uuendamise aga unarusse.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing