Klaaspärlimäng algab Dvoraki Reekviemiga

Kersti Inno 09. juuli 2004, 00:00

Festivali Klaaspärlimäng avakontserdil tuleb ettekandele Smetana kõrval teise t?ehhi muusika ?isa? Antonin Dvoraki (1841-1904) Reekviem, mille ülimenukas esiettekanne toimus 1890.aastal autori juhatusel Birminghami festivalil. Peatselt jätkus teose võidukäik Euroopas, tipnedes 1901.aastal triumfiga Viinis.

Ehkki elu lõpupoole sai Dvorakist nii Euroopas kui Ameerikas rahvusvaheliselt tuntud helilooja, ei kaotanud ta oma loomingus kunagi t?ehhi tagapõhja. Nõnda on ka elu mõttest ja surma müsteeriumist mõtisklev reekviem heliloojale iseloomulikult t?ehhi koloriidiga, romantilne, kaunite meloodiatega.

Rahvusooper Estonia võttis teose kavva Savonlinna Ooperifestivali ettepanekul. Kuna kandev osa on kooril, kutsuti seltsi ka Vanemuise ooperikoor. Eesti solistidega ühineb üks kutsujamaa esindaja ? viimase Lappenranna lauluvõistluse võitja Tiina Penttinen. Dirigent on Eri Klas, kes tuntud ja hinnatud nii siin- kui sealpool lahte, sealhulgas Savonlinnas.

1987.aastal andis Estonia esimese külalisteatrina Savonlinnas etendusi. Seekord usaldati eestlastele ette kanda ooperipeo vokaalsümfooniline suurvorm. Kontsert Olavinlinnas toimub 11.juulil. Klaaspärlimängu raames saab t?ehhi meistri suurteost meie muusikute esituses ka Eestis kuulata.

Klassikaraadio teeb kontserdist ülekande.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 09:25
    Otsi:

    Ava täpsem otsing