TeliaSoneral jätkub raha firmaostudeks

Romet Kreek 12. juuli 2004, 00:00

See ost võib tekitada küsimuse, kas nüüd on Balti sideoperaatorite ostuvõimalus läbi. Küsimus on TeliaSonera tahtes ja rahas.

Soome investeerimispank Evli kirjutas, et see ost ei anna märku TeliaSonera strateegia muutusest, kui jutuks tulevad firma Balti ambitsioonid. Panga hinnangul võib TeliaSonera kulutada 60 mld Rootsi krooni (103 mld Eesti krooni) ülevõtmisteks, ilma et see eriti halvendaks firma bilanssi.

Rääkides Orange Denmarki ülevõtmisest TeliaSonera poolt, võib leida nii positiivseid kui ka negatiivseid külgi.

Positiivne on see, et TeliaSonera suutis teha ühe õnnestunud firmaostu, kuigi see tuli väga kõrge hinnaga. TeliaSoneral on juba Taanis oma mobiilsideoperaator.

Tehingu hinnaga seoses tuleb tõdeda, et TeliaSonera seekord rahaga ei koonerdanud. Firma maksis 9174 Rootsi krooni (15 688 Eesti krooni) tellija kohta. Evli analüütikud kirjutasid, et ettevõtte suhtarvu järgi (väärtus jagatud käibega) maksti 2,33kordselt, mis on Põhjamaade keskmine. Kuid EV/EBITDA (ettevõtte väärtus jagatud kulumieelse ärikasumiga) suhtarvuks kujunes 13,7 ehk kahekordne Põhjamaade keskmine.

Mida sai TeliaSonera Orange Denmarki ülevõtmisest? TeliaSonera käibele lisandub 2,9%. Firma saab juurde 0,6 mln kundet, mis viib firma klientide arvu Taanis 1,16 miljonile. Kasumlikkuse osas lisab tehing 1,3% TeliaSonera grupi EBITDA-le ehk kulumieelsele ärikasumile.

Investeerimispangad on andnud TeliaSonera aktsia kohta vastakaid soovitusi. Aktsia sulgus reedel 32,10 Rootsi kroonil. Evli soovitab TeliaSonera aktsiat vähendada, hinnasihiks on 32 SEKi. Teine Soome investeerimispank Mandatum ei leidnud põhjust TeliaSonerale antud kogusoovituse muutmiseks.

Kokkuvõtteks: kui TeliaSoneral on jätkuvalt huvi Balti sideoperaatorite vastu, ei tohiks raha puudumise taha asi jääda, pigem on küsimus ihnsuses.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:35
    Otsi:

    Ava täpsem otsing