PM: tööstused ei taha võid riigile müüa

13. juuli 2004, 09:03

Esimese suure Euroopa põllumajandusmeetmena algab Eestis liigmadalate hindade tõttu või sekkumiskokkuost, piimatööstused sellest esialgu siiski veel ei huvitu.

Euroopa Liidus toimuv sekkumiskokkuost ehk interventsiooniost pakub madalate hindade ajal tööstustele ja põllumeestele võimaluse oma kaup fikseeritud hinnaga riigile müüa, et mitte liigselt kahju kannatada. Või puhul on turuhinna piiriks 47 krooni kilogrammi eest, ning kui turuhind kaks nädalat alla selle on, antakse kokkuostuks luba.

Põllumajanduse registrite ja informatsiooni ameti (PRIA) peadirektori asetäitja Katrin Noorkõivu sõnul näevad reeglid siiski ette, et nemad saavad või eest pakkuda 43-kroonist kilohinda. Piimatööstustele see aga esialgu veel kuigi atraktiivne ei ole, sest Euroopa turul makstakse või eest umbes sama hinda, kuid tehingute tingimused on paremad, kirjutab Postimees.

«Üldiselt on väga tervitatav, et PRIA on jõudnud nii kaugele ja suudab sekkumisostudega alustada,» ütles Eesti ühe suurema juustutootja E-Piima ning Piimaliidu juht Jaanus Murakas. «Bürokraatiat on selle juures aga palju ning nii ei ole see veel atraktiivne.»

Esmalt peab tööstus PRIA-le teatama oma soovist interventsioonivarusid neile müüa ning seejärel tuleb alustada varude tootmist. Interventsioonisüsteemi tarvis toodetud võid ei tohi aga vabaturule müüa. Raha saab riigilt aga alles kahe-kolme kuu möödudes, samas kui Euroopas on Muraka sõnul levinuimaks 30-päevane tähtaeg.

Põlva Piima juhi Aivar Häelmi sõnul on nende ettevõttel Euroopas pikaajalised partnerid ning nii saadakse turult praegu pisut paremat hinda kui riigi käest.

Muraka sõnul muutuks asi piimatööstuste jaoks atraktiivseks, kui turuhind oleks krooni või kaks interventsioonihinnast madalam, sest siis oleks mõtet kogu bürokraatiaga rinda pistma hakata.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing