Kohus jättis Viktor Kaasiku maksuotsuse muutmata

Anne Oja 14. juuli 2004, 00:00

Maksuotsuse kohaselt tuli Viktor Kaasikul tasuda aastate 1999, 2000 ja 2001 eest 169 672 krooni täiendavat tulumaksu, millest osa tingisid Viktor Kaasiku kui lapsevanema tuludest maha arvatud ?veitsi erakooli arved.

Tallinna halduskohus põhjendas maksuotsuse tühistamata jätmist arvete vormistusega, sest kooli osutatud teenus oli õpetamise, majutamise ja toitlustamisena lahku löödud. Muid kulusid peale haridusteenuse saamise on tulust võimalik maha arvata vaid juhul, kui need sisalduvad õppimise eest makstavas tasus ilma, et kulusid oleks eraldi välja toodud, selgitas kohus.

Eesti seadused ei määratle, mis koolituskulud täpselt on ja mida tohib nende hulka arvata. Nõnda arvab näiteks EBS õppemaksu sisse õppetööks hädavajalike õpikute maksumuse.

Viktor Kaasiku sõnul oli määravaks kulutuste seos õppimisega mingis konkreetses õppeasutuses ja nende vältimatus. Kaasik rõhutas, et kooli esitatud ettemaksu arvete näol oli tegu fikseeritud kulutustega, millele lisandusid kulud õpikutele, kohustuslikule kindlustusele, arvestustele-eksamitele ning transpordile kooli ja tagasi. Neid kulutusi Kaasik tulust maha ei arvanud.

Varem on Kaasik öelnud, et on juurdemääratud tulumaksu ära maksnud, kuid kavatseb maksuametiga vaielda põhimõtte pärast ja kuni riigikohtuni. Kokku on tal pidada kaks maksuvaidlust. Teises vaidluses nõudis Kaasik piiramatu tulumaksusoodustuse kehtimist kogu laenuperioodile. Kaasik põhjendas, et ta poleks 1999. aastal kehtinud tulumaksusoodustuste piiramist ette teades nii palju eluasemelaenu võtnud ega poegi eksklusiivsesse erakooli saatnud.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing