USA väliskaubandus lõi dollari särama

Romet Kreek 14. juuli 2004, 00:00

?Ootused olid, et väliskaubandusdefitsiit võib ulatuda 50 mld dollarini ? milline kergendus, et see nii ei olnud,? ütles BNP Paribasi New Yorgis töötav valuutastrateeg Robert Lynch Bloombergile. ?Dollar saab teha osa kaotustest tagasi, eriti arvestades seda, kui kaugele ta on juunikuuga võrreldes langenud."

Euro maksis eile kell 16.45 1,2315 dollarit, mis tegi dollari kursiks 12,705 krooni. Kulla spot-hind langes 1,7 protsenti, 401,20 dollarile untsist. Kullafutuuride hinnad langesid New Yorgis uudise järel 1,4 protsenti, mis on nädala suurim kukkumine. Dollari tugevnemine tähendab seda, et dollarites väljendatud kulla eest tuleb nüüd europõhistel investoritel rohkem raha välja käia. Läinud nädalal tõusis kulla hind kolme kuu kõrgeimale tasemele.

USA toodete ja teenuste import ületas eksporti 46 mld dollariga. Ökonomistid ootasid aprillikuu 48,3 mld dollari rekordi kordust.

Eile enne numbri avaldamist langes dollar euro suhtes nelja kuu madalamale tasemele, kuna kauplejad ootasid suuremat kaubandusdefitsiiti ning aeglasemat jaemüügi kasvu ning tootjahindu.

?Oli palju muret, eriti spekulatiivses kogukonnas, et me saame suurema numbri kui 50 mld dollarit,? ütles ABN Amro Chicagos töötav vanemvaluutastrateeg Greg Anderson. ?Suurem defitsiit on dollarile halb, kuna see tähendab, et maalt, kes ostab välismaalt kaupu, läheb rohkem raha välja kui tuleb sisse.?

Anderson prognoosis dollari tõusu. Euro peaks tema prognoosi alusel kuu-ajases perspektiivis maksma 1,21 dollarit ja 3-kuuses perspektiivis 1,15 dollarit. Dollari kurssideks teeks see vastavalt 12,93 ja 13,606 krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34
Otsi:

Ava täpsem otsing