Ülo Toomsalu • 14. juuli 2004 kell 6:59

EPL: Topelttrahvimist arutab riigikohus

Riigikohus otsustab septembri lõpuks, kas rahatrahv ja sellele sageli lisanduv juhtimisõiguse peatamine on põhiseadusega kooskõlas.

Näiteks tasus kiirust ületanud autojuht Siim (28) 1200-kroonise trahvi ja sellele lisaks peatati autoregistri otsusega ka tema juhtimisõigus. ?Kui olen juba korra patustamise eest maksnud, trahvi tasunud, siis miks peab ühe eksimuse eest kahekordselt karistama?? küsis ta.

Põhiseaduse kohaselt ei tohi kedagi sama teo eest kaht korda karistada, kirjutab Eesti Päevaleht.

Probleem tekkis karistusreformiga, mis ei näinud enam ette väärteo sooritajalt eriõiguse ehk juhtimisõiguse äravõtmist. Probleem avastati suhteliselt hilja, paar kuud enne karistusseadustiku jõustumist, ja kiiruga mõeldi välja, et juhtimisõigus peatatakse mitte karistusena, vaid haldustõkendina, mida võib kohaldada lisaks juba määratud karistusele.

?Kogu asja kurbloolisus on see, et kui inimene paneb toime raske liikluskuriteo, sõidab purjus peaga ja seeläbi saab näiteks keegi surma, on ette nähtud samasugune karistus,? tõdes liiklusjurist Indrek Sirk, kelle poole on mitmed autojuhid topeltkaristuse asjus pöördunud. ?Autojuhtimine keelatakse siis karistusena ära, kuid sisuliselt on tegu sama asjaga. See ongi see, mida riigikohus hakkab arutama.?

Hetkel kuum