Koos Elcoteqiga kosub ka Eesti eksport

ÄP 16. juuli 2004, 00:00

Elcoteq on poole aasta jooksul võtnud tööle peaaegu 800 töötajat ja palkab inimesi veelgi juurde, tehes kuni sada tööintervjuud päevas. Äripäev loodab Elcoteqi laienemisest Eesti ekspordi kosumist ja kaubavahetuse puudujäägi vähenemist.

Elcoteqi puhul on levinud arusaam, nagu oleks nende puhul tegu odava ja pikas perspektiivis Eestit pigem kahjustava allhankega. Elcoteq on Eestis tõepoolest vaid tänu madalatele palgakuludele. ?Kahjuks on praegu olukord selline, et tööjõukulud Eestis moodustavad viiendiku sellest, mis nad on Soomes,? ütles Elcoteqi asepresident Jukka Jäämaa kevadel Taloussanomatele, kui ettevõte koondas 170 töötajat Soomes ja laiendas tootmist Tallinnas.

Ka praegusel laienemisel on Elcoteq olnud inimeste palkamisel ettevaatlik ? ettevõte ei ole nendega sõlminud tähtajatuid töölepinguid, vaid pooleaastased ajutised lepingud. See tähendab ebakindlust töötajatele ning annab aimu ka sellest, et Elcoteq ei julge tagaust sulgeda. ?Turud on volatiilsed,? märgib Elcoteq Tallinna juhatuse liige Ilmar Petersen.

Kuid Äripäev meenutab, et allhanget tegevate elektroonikatööstuste edu üle on põhjust rõõmustada, sest meie eksport püsib suuresti just neil, eesotsas Eesti suurima eksportööri Elcoteqiga. Eelmisel aastal andis Elcoteq kogu meie ekspordist 14%. Masinad ja seadmed on meie kõige suurem ekspordiartikkel ? tõsi, ka impordiartikkel.

Märtsikuise hüppelise ekspordi suurenemise taga oli Hansapanga analüütiku Maris Lauri hinnangul just elektroonika- ja telekommunikatsioonisektori areng Euroopas ja kogu maailmas. Tema sõnul viis ekspordi tõusule just üle ootuste suur allhanke eksport.

Aprillist pärinevad andmed kaubavahetuse kohta ei olnud siiski rõõmustavad. Kui märtsis oli Eesti kaubavahetuse bilansi puudujääk 2,4 mld, siis aprillis juba 5,4 mld krooni. Eksport vähenes märtsiga võrreldes 16%, kusjuures kõige rohkem langes just masinate ja seadmete väljavedu. Elcoteqi majandustulemusi ja müüki Eesti kaubavahetuse näitajatega kõrvutada ei saa, sest ettevõttelt on raske saada majandustegevuse andmeid. Kuid Äripäev usub, et esieksportööri kavatsus tänavu Tallinna tehase tootmisvõimsust kahekordistada ning töötajate palkamine tähendavad Eesti kaubavahetusele häid uudiseid.

Lisaks ekspordile mõjub elektroonikatööstuse edu ka tööhõivet. Mais andsid 15 suuremat Eestis paiknevat elektroonikafirmat tööd umbes 5000 inimesele. Elcoteq värbab teistest suurtööstustest, nt Normast ja Kreeholmist, koondatud naisi. Samal ajal ostab ettevõte ise allhanget teistelt Eesti tootjatelt, nt Tarkonilt ja Brandner PCBlt, andes niimoodi kaudselt tööd veel sadadele.

Kui Eesti eksport sõltub Elcoteq Tallinnast, siis emafirma, ?suure? Elcoteqi enda edu sõltub oma suurte tellijate käekäigust. Eile avaldatud Nokia majandustulemused viisid langusesse ka Elcoteqi aktsia, mis oli eile pärastlõunaks kukkunud 6,6 protsenti. Seepärast on suuresti Ericssonist ja Nokiast sõltuvale Elcoteqile ? nood kaks suurimat klienti andsid ettevõtte kogukäibest selle aasta esimeses kvartalis 70 protsenti ? kasulik erinevaid tellijaid leida. Sama käib ka Elcoteq Tallinna kohta, kel on mõistlik hajutada riske erinevate tellijate ja lepingutega.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
06. December 2011, 19:34

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing