20. juuli 2004 kell 10:21

Majandusministeerium: Töötlevas tööstuses hinnatõus endiselt kiire

Ettevõtjate ootused hinnatõusu osas leidsid juunis kinnitust, kirjutab majandusministeerium oma kommentaaris.

Järgneb majandusministeeriumi kommentaar:

Tootjahinnad töötlevas tööstuses kasvasid juunikuus keskmiselt 1% võrreldes maiga, eelmise aasta juuniga võrreldes olid hinnad 3,8% kõrgemad. Eelmiste kuudega sarnaselt paistis hinnatõusuga silma eeskätt toiduainetööstus. Juunis kasvasid hinnad eelmise kuuga võrreldes 1,3%, aastatagust hinnataset ületati 8,5% võrra. Jätkuvalt tõusid hinnad piimatööstuses (võrreldes maiga 1,3%, eelmise aasta juuniga võrreldes 15,8%). Piima kokkuostuhinnad püsisid juunis sama kõrgel tasemel nagu maikuus. 2003. aasta juuniga võrreldes kasvasid metallitööstuses tootjahinnad 4,6%.

Tootjahindasid on sundinud tõstma metalltoodete impordihindade kallinemine. Juunis ei olnud hinnatõus enam nii kiire kui kuu varem, kuid importsisendite kallinemise efekt ei pruugi tänu varude olemasolule veel täielikult tootmishinnas kajastuda ning seega on oodata hinnatõusu jätkumist. Rohkem kui protsendi võrra tõusid maiga võrreldes hinnad veel paberimassi ja paberitoodete tootmises (jäädes siiski oluliselt alla eelmise aasta hindadele), kemikaalide tootmises ning masinate ja seadmete tootmises (olles mõjutatud ekspordihindade arengutest) ning kummi- ja plasttoodete tootmises.

Ettevõtjate ootused edasise hinnatõusu osas langesid juunis veidi võrreldes maikuuga, kuid müügihindade kasvu prognoosisid siiski ligi 30% Eesti Konjunktuuriinstituudi uuringus osalenud ettevõtjatest. Kõige tõenäolisemaks peetakse hinnatõusu elektrimasinate ja aparaatide, ehitusmaterjalide ning metalltoodete tööstuses.

Nii ekspordi- kui impordihinnad tõusid maikuuga võrreldes 0,6% võrra. Eelmise aasta juunikuuga võrreldes olid ekspordihinnad 1,4% ja impordihinnad 2,6% kõrgemad. Sarnaselt tootjahindade arengutele tõusid juunis ekspordihindadest keskmisest enam hinnad toiduainetööstuses ning keemiatoodete osas. Aastaga on toiduainetööstuse ekspordihinnad kallinenud 12,5% võrra.

Impordi poolel tõusid kütuse hinnad kuuga 3,7%, 2003. aasta juuniga võrreldes ulatus hinnatõus aga 26,7%ni. Ka toiduainete importhindade osas toimus järsk kallinemine - maiga võrreldes kasvasid impordihinnad keskmiselt 8,3% (eelmise aasta juuniga võrreldes 5,3%).

Hetkel kuum