Majandustulemused tõstsid Normat

Alvar Jõgeva 23. juuli 2004, 00:00

Tallinna börsil võis eile märgata hilinenud reaktsiooni Norma majandustulemustele, aktsia hind tõusis taas üle 100 krooni taseme.

Norma aktsia maksis viimati nii palju enne dividendisaajate nimekirja fikseerimist. Peamise tõusu põhjusena võib tuua häid majandustulemusi, millele Tallinna börsile iseloomulikult ei reageerita kohe täies ulatuses. Norma aktsia taastumine dividendieelse taseme lähedale on üsna loomulik, kuna ettevõte genereerib oma äritegevusest raha ja on järgmisel aastal jälle võimeline dividende maksma. Norma aktsia lõpetas eilse päeva 100,14 kroonil, tõustes 1,43 protsenti, kolmapäeval pärast majandustulemuste avaldamist kerkis väärtpaber 1,12 protsenti.

Eesti aktsiatest sõltub kõige enam välisbörsidest Harju Elektri aktsia. Ettevõte omab üle 10protsendilist osalust PKC Groupis. Viimase aktsiad on noteeritud Helsingi börsil ja aktsia hinna muutused mõjutavad ka Harju Elektri aktsia hinda. Reedel pärast PKC majandustulemuste avaldamist kukkus ettevõtte aktsia hind ligi 8 protsenti, kuid Harju Elektri aktsiat see suurt ei kõigutanud. Teise kvartali tulemustesse on Harju Elektril sisse kirjutatud järjekordne finantstulu PKC aktsiate ümberhindlusest, kuna sel perioodil väärtpaberi hind tõusis. Hetkeseisuga ähvardab Harju Elektrit kolmandas kvartalis kahjum väärtpaberite ümberhindluse tõttu, kuid perioodi lõpus võib aktsia hind veel kosuda.

Langeda võivad ka teiste aktsiate hinnad, kuna välisinvestorid võivad müüa valimatult aktsiaid, eriti kui koduturud langevad.

Börsil sooritati kokku 57 tehingut, kogukäive oli 24,3 miljonit krooni. Hansapanga aktsia lõpetas eile 107,18 kroonil, langedes 0,58 protsenti. Telekomi aktsia hind seevastu tõusis korraliku käibe juures 105,61 kroonini, kerkides 0,45 protsenti.

Üle pika aja tehti ka võlakirjadega tehing, nimelt vahetas omanikku 94 Sampo Panga võlapaberit, mistõttu nende hind langes 0,43 protsenti. Kuigi tõsisema investori portfellis võiks peale aktsiate olla ka võlakirju, on nendega kauplemine jäänud tagasihoidlikuks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing