Tööstuste toodangumaht suurenes üldise majanduskasvu paistel

Villy Paimets 23. juuli 2004, 00:00

Eelmise aasta juuniga võrreldes suurenes toodang tööstuses kokku 5%, sealhulgas töötlevas tööstuses 5%, teatas eile statistikaamet. Kõige rohkem mõjutas kasvunumbrit toodangu suurenemine toiduainete ja puittoodete tootmises, keemia- ning tekstiilitööstuses.

Keemiatoodang kasvas eelmise aasta juuniga võrreldes 27,2%. Statistikaameti tööstus- ja ehitusstatistika sektori peaspetsialisti Lilian Bõkova sõnul põhjustas selle sektori suure kasvu lakivärvitoodete 20protsendine kasv ja mastiksite, ehitussegude ning -vahade peaaegu kahekordne kasv.

Metsanduskontserni Stora Enso Timber ASi kommunikatsioonijuhi Mari-Liis Mälbergi sõnul on mõnevõrra kasvanud saematerjali tootmine, aga põhiline kasv on olnud just järelvääristatud puittoodetelt. ?Mitmed saetööstused on ehitanud uusi komponentide ja höövelliine, mis suurendab just kohapeal vääristatud materjali tootmismahtu,? lisas Mälberg. ?Kasv jätkub, nõudlus järelvääristatud puidutoodete järgi suureneb ka edaspidi.?

?Kasvu on näha, eriti eksporditurgudel. Meie toodangust läheb 75?76% ekspordiks, eriti Venemaale ja Leetu,? ütles ES Sadolin ASi kommertsdirektor Neeme Tulp.

Tulbi sõnul on kasvu põhjustajaks majanduskasv, sest kui majandus kasvab, kasvab ka ehitus. ?Eestis ja Lätis kasvab ehitusturg meie jaoks stabiilselt 5% aastas.?

Toiduainetööstuse areng jätkus ka juunis kiires tempos, mis oli majandusministeeriumi teatel tingitud järjest suurenevatest ekspordimahtudest. Võrreldes eelmise aastaga on mahud kasvanud kõigis allharudes peale kalatööstuse. Piimatööstuses on ekspordimahud kõige enam suurenenud, juunis oli eksport ligi kaks korda suurem kui aasta eest. Märkimisväärselt on kasvanud ka müük siseturule.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing