Majandusajakiri Fortune annab investeerimissoovitusi

Tõnis Oja 26. juuli 2004, 00:00

Mõjukas majandusajakiri Fortune aitab väikeinvestoritel valida kümnete tuhandete aktsiate hulgast ?neid õigeid?. Eelmisel kahel aastal on ajakirja koostatud portfell olnud edukam kui aktsiaturg kokku. Selle aasta portfellile ennustab ajakiri ise veel säravamat aastat.

Fortune?i koostatud aktsiaportfell koosneb 40st USA ja muu maailma (peamiselt Euroopa) ettevõtte aktsiast. Jätan siinkohal välja väikesed ja keskmised ettevõtted, sest need on suuremale hulgale meie lugejatest (ja siinkirjutajale) võõrad ning nende käekäiku on mitteasjatundjal mõnevõrra raskem jälgida. Seepärast piirdun vaid suurettevõtetega, mille tulemuste jälgimine on nii Äripäeva kui ka investeerimisportaalide vahendusel lihtsam.

Ajakiri valib aktsiaid keerulise mudeli põhjal, mille on loonud Yale?i majandusprofessor Zhiwu Chen. Mudelis arvestatakse tervet rida näitajaid, näiteks 12 kuu dünaamika kasumist aktsia kohta, analüütikute konsensuslik arvamus kasumitest aktsia kohta tulevikus. Nende näitajate abil arvutatakse nn teoreetiline aktsia hind, mille järgi saab hinnata, kui palju on aktsia kas ala- või ülehinnatud. Lisakriteeriumina vaadeldakse, kas aktsia P/E suhe ei ole võrreldes turu keskmisega liiga kõrge. S&P 500 indeksisse kuuluvate aktsiate keskmine P/E suhe on 17.

Suurtest ettevõtetest (tegelikult ka keskmiste ja väikeste ettevõtete hulgas) on Fortune?i näidisportfellis mitmeid tervishoiuga seotud ettevõtete aktsiaid. Üha kallimaks minevad ravimid ja tervishoiuteenused on kõneaineks nii igapäevastes suitsunurgavestlustes kui ka paljude valitsuste kabinettides. Kallimad ravimid ja protseduurid tähendavad suuremaid tulusid nii ravimite tootjatele, väljatöötajatele kui ka arendajatele. Tervishoid on ka üks väheseid majandusharusid, mida ei mõjuta keskpankade intressipoliitika. Seda mõjutab rohkem elanikkonna vananemine, mis arenenud riikides tähendab sisuliselt ravimifirmade kliendibaasi kasvu.

Kui tavaliselt peetakse suurtest arvutifirmadest parimaks investeeringuks (nii minevikus kui ka tulevikus) Delli, siis Fortune soovitab panustada hoopis Hewlett-Packardisse. Kaks aastat tagasi toimunud Compaqi ülevõtmine, mida paljud analüütikud ja asutajate järeltulijad kritiseerisid, on andnud häid tulemusi. Ajakirja hinnangul teenib kiidusõnu kahe firma integreerimisel eelkõige Hewlett-Packardi tegevjuht, kunagine inglise keele õpetaja Carly Fiorina. Ta on tõmmanud kokku kulusid, kasvatanud marginaali ning suurendanud käivet, milles firma jääb alla vaid IBMile. Ajakiri ennustab Hewlett-Packardi aktsia hinnale tõusu, sest ettevõtted on suurendamas kulutusi infotehnoloogiale. Hewlett-Packardi turuväärtus on väiksem kui aastakäive.

Väikeinvestorile, kellel ei ole aega, tahtmist ega oskusi tuhandete potentsiaalsete aktsiate hulgast neid ?õigeid? välja valida, on taolised eelvalikud tänuväärsed. Neid püüavad teha lisaks ajakirjandusväljaannetele ka erinevad finantsinstitutsioonid, kes koostavad samuti näidisportfelle.

Äripäeva börsitoimetus annab kahte sorti soovitusi. Rubriigi ?Äripäev soovitab? koostamise alused on paljuski sarnased Fortune?i omadega. Rubriik ?Investor Toomas? on aga reaalse rahaga koostatud portfell, mis toob endaga kaasa suurema vastutuse.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing