USA aktsiaturud on närvilised

Tõnis Oja 26. juuli 2004, 00:00

Kolm dollarit erakorralist dividendi pikaks ajaks ei vaimustanud Microsofti aktsionäre ning reedel eelistati maailma suurima tarkvarafirma aktsiaid pigem müüa. Maailma enimjälgitav aktsiaindeks, Dow Jonesi tööstuskeskmine, võitles nii neljapäeval kui ka reedel maagilise 10 000 punkti piiriga. Varem oli Dow alla selle taseme viimati 24. mail.

Ehkki Microsofti tulemused olid pealtnäha muljetavaldavad, jäi tarkvarafirma kasum ühe USA sendi võrra alla Wall Streeti analüütikute ootuste. Üldiselt üsna harvaesinev möödapanek tegi investorid närviliseks. Oleks aga tegu olnud üksnes Microsoftiga, poleks olnud midagi hullu.

Suurimat mõju avaldas aktsiaturgudele aga karastusjookide tootja Coca-Cola, kelle kasum kasvas küll 16 protsenti, aga põhimüük suurenes vaid protsendi võrra. Coca-Cola aktsia hind kukkus päevasiseselt üle 8 protsendi. Juba pikemat aega on Coca-Colas ka juhtimiskriis, millel ei näi lõppu tulevat.

Kogu möödunud nädala tuli väikestviisi negatiivseid uudiseid, mis üksteist võimendasid. Tarbijate kulutused on kahanenud, sellele lisandusid maailma suurima internetikaubamaja, Amazon.com-i oodatust kehvemad tulemused, mis tekitasid üldkokkuvõttes investorite seas kartuse, et majanduskasv hakkab aeglustuma. ?Kui me võtame kokku paari viimase nädala makromajanduslikud tulemused, mis on valmistanud pettumust, ning kõik need ettevõtete pessimistlikud tulevikuväljavaated, millele lisandub nafta hind, terrorism, Iraak, valimised, siis on palju asju, mille pärast muretseda,? lausus uudisteagentuurile Associated Press investeerimisfirma Spencer Clarce LLC turgude peastrateeg Michael Sheldon.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing