26. juuli 2004 kell 9:52

USA presidendiks pürivad rikkad inimesed

USA presidendi- ja asepresidendi kandidaadid on kõik miljonärid, moodustades läbi aegade kõige rikkaimate Valgesse Majja pürgijate grupi.

Kui presidendivalimised võidab demokraatide kandidaat John Kerry, saaks temast koos abikaasa Tereza Heinz Kerryga kõigi aegade rikkaim presidendipaar Valges Majas, kirjutab Wall Street Journal.

Kokku on abikaasade vara hinnatud deklareeritud tulu põhjal vahemikku 158,3 miljonit kuni 608,7 miljonit dollarit. John Kerry tulu läinud aastal oli 395 338 dollarit, abikaasal, kes on ket?upifirma Heinz Co pärija, tulu oli mullu vähemalt 5,1 miljonit dollarit.

USA praeguse vabariiklasest presidendi George W. Bushi ja abikaasa Laura Bushi ühine vara on hinnatud 7,7 miljonile ? 18,9 miljonile dollarile. George W. Bushi läinud aasta tulu oli 822 126 dollarit, millest 400 000 dollarit moodustas presidendi aastapalk. Suur osa George W. Bushi varast on paigutatud kinnisesse fondi Lone Star Trust, kust ta mullu teenis intressitulu ca 385 000 dollarit. Suurema osa oma varast teenis naftaäris alustanud George W. Bush osalusest pesapalliklubis Texas Rangers, mille ta hiljem miljonite dollarite eest ära müüs.

Asepresident Richard Cheney ja abikaasa Lynne Cheney ühine vara on 2002. a andmete järgi 19,1 miljonit ? 86,4 miljonit dollarit. Läinud aastal oli abikaasade ühine tulu 1,3 miljonit dollarit. Asepresidendi palk on ca 200 000 dollarit aastas.

John Kerry asepresidendi kandidaadi John Edwarsi ja abikaasa Elizabethi vara on kokku hinnatud 19,3 miljonile ? 69,7 miljonile dollarile. Läinud aastal oli abikaasade ühine tulu 680 000 dollarit. John Edwardsi senaatori palk oli sellest 150 000 dollarit.

Ükski selle aasta Valge Maja kandidaatidest ei mahtunud siiski läinud aasta ajakirja Forbes 400 rikkaimate inimeste nimekirja. Küll aga oli seal 2002. a Pr. Heinz Kerry, kirjutab WSJ.

Hetkel kuum