Jukos jätkab naftatootmist

Sirje Rank 30. juuli 2004, 00:00

Eelnenud päevadel kivina kukkunud Jukose aktsia rallis eile päevasiseselt Moskva börsil ligi 20%.

Venemaa justiitsministeeriumi kohtute osakonna juht Andrei Beljakov kinnitas eile, et Jukose tütarettevõtetele Juganskneftegazile, Tomskneftile ja Samaraneftegazile 21. juulil saadetud korraldus keelustada vara müük Jukose vastu esitatud 3,4 miljardi dollari suuruse maksunõude katteks ei puuduta nafta tootmist ja müüki.

?Me ei keera Jukosel hapnikku kinni,? tsiteeris Bloomberg Beljakovi. ?Korraldus puudutab vaid füüsilise vara müüki.? Samuti võib Jukos oma kontodelt raha võtta, et maksta varustajatele ja transportijatele, ütles Beljakov.

Kartused, et Jukose maksuvaidlus võib naftatarned Venemaalt peatada, viis kolmapäeval nafta hinna New Yorgi kaubabörsil 21 aasta kõrgeimale tasemele 43,05 dollarit barrel ning Brenti segu barrelihinna Londonis 39,6 dollarile.

Enne seda oli Jukose peadirektor Steven Theede hoiatanud, et kui Jukos ei saa juurdepääsu oma arestitud kontodele, ei suuda firma augusti teisest nädalast enam raudteetariife tasuda ja eksport seiskub.

?Need selgitused näitavad, et Jukos võib olla sunnitud oma vara müüma, kuid et firma ei pea tootmist seiskama,? ütles Bloombergile Bank of America tooraineturgude juht Richard Savage.

Brenti segu maksis eile pärastlõunal Londonis 38,97 dollarit barrel ja New Yorgi kaubabörsil oli naftabarrel 42,40 dollarit. Jukose aktsia, mis eelneval kolmel päeval oli langenud 46%, kerkis eile päevasiseselt üle 20%. Aktsia lõpetas kauplemise 13,2% plussis, 3,25 dollari tasemel. Mitmel eelneval päeval tuli Jukose aktsia vabalanguse pärast kauplemine peatada.

Küll aga jätkab Venemaa valitsus Jukose suurima tootmisüksuse Juganskneftegazi ettevalmistamist müügiks, et saadud rahast maksta Jukose maksuvõlad. Hind paraku on vaid kümnendik firma tegelikust väärtusest, mis eeldab täiendavat vara müüki. Üksuse arvele langeb 60% Jukose toodangust.

Jevgeni Jasin, Venemaa rahandusminister aastatel 1994?1997, kirjutas eile ajalehes Financial Times, et Juganskneftegazi müük võlgade katteks ja Jukose pankrotti ajamine näitab, et ?riigivõimu kohta seadused ei kehti? ning et ?julgeolekuteenistuse, prokuratuuri ja kohtu abiga võib valitsus hävitada iga ettevõtte ning võõrandada iga vara?.

Naftat eksportivate riikide kartell OPEC on mures, et Venemaa suurima nafta eksportija Jukose ümber toimuv võib siiski maailmaturul tõrkeid tuua ning nafta hinda kergitada. Jukos annab viiendiku Venemaa naftaekspordist ja 2% maailmaturu naftast, sellist kogust pole võimalik kiiresti asendada ? pea kõik tootmisvõimsused on käigus. Jukose toodang on 1,7 barrelit päevas. Maksimaalselt on maailmaturul kiiresti võimalik asendada 1,5?2 miljonit barrelit päevas.

?Vaadates turu liikumist, võib nafta hind varsti olla 44?45 dollarit barrel ja usun, et aasta lõpuks näeme, et hind on 50 dollaril,? ütles ajalehele Financial Times Morgan Stanley tooraineturgude juht Goran Trapp.

Ma?eikiu Nafta suuromaniku Jukose probleemid ei ole seni kõigutanud Leedu naftakontserni aktsiat ega põhjustanud kütusetarnete katkemist.

Eile avaldas Ma?eikiu Nafta, mis on peamine Balti turu varustaja naftatoodetega, teise kvartali tulemused. Ettevõtte kasum oli läinud aasta sama perioodi 188,9 miljoni krooni suuruse kahjumiga võrreldes tänavu 580 miljonit krooni, vahendas Bloomberg. Firma aktsia, mida Jukose probleemid pole kõigutanud rohkem kui pluss-miinus 1?2%, tõusis uudise peale hommikul 0,7% 2,81 litile.

Esimese poolaasta puhaskasum kasvas mullusega võrreldes enam kui kaks korda1,05 miljardile kroonile. Tulud kasvasid 39%, 14 miljardile kroonile.

?Need olid tänu töötlemistehase kõrgetele marginaalidele ja rekordilistele mahtudele firma ajaloo kõige tulusamad kuus kuud,? kommenteeris Ma?eikiu Nafta tegevdirektor P. Nelson English.

Ma?eikiu Nafta saab enam kui poole toorainest pankrotiohus Jukoselt, millele kuulub kontsernis 53,7%. Leedu valitsus, millele kuulub 40,66% aktsiatest, usub, et Jukose probleemid naftatarneid siiski ei ohusta. Majandusminister Petras Cesna sõnul on Jukose tarnete katkemise korral võimalik see nafta vajadusel hiljemalt 10 päeva jooksul maailmaturult asemele osta. Puudust ei tuleks, kuid hinnad oleksid kõrgemad.

Ma?eikiai rafineerimistehasest tuleb 90% Eestis müüdavast bensiinist ning 80% Leedus kasutatavast bensiinist.

Ma?eikiu Nafta töötles esimesel poolaastal 3,9 miljonit tonni toornaftat. Makse maksis Ma?eikiu Nafta poolaastas 3,8 miljardit krooni.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:37

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing