Jukose sulgemine Eesti jaoks kriisi ei tähenda

Andris Feldmanis 30. juuli 2004, 00:00

Riiklikku kütusereservi Eestil veel pole, sest kevadel korraldatud riigihanke lepingute sõlmimine ei õnnestunud. Siiski on kriisiolukordade puhuks Eesti kütusefirmadel kohustus hoida kahenädalast varu, mille olemasolu majandusministeerium ka pidevalt kontrollib. Praeguse seisuga tuleb peaaegu kogu Eestis müüdav kütus Leedu Ma?eikiai rafineerimistehasest, mis saab oma tooraine peamiselt Jukose käest.

Väga suurt probleemi majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumi energeetikaosakonna juhataja Einari Kisel võimalikust Jukose sulgemisest siiski ei näe. ?Rahvusvahelised kontsernid, mis siin tegutsevad, omavad mitmeid kanaleid oma kütuse toomiseks,? ütles Kisel.

ASi Eesti Statoil peadirektor Epp Kiviaed kinnitas, et Statoilil on olemas võimalus saada kütust oma Skandinaavia rafineerimistehastest. ?Meie teenindusjaamad tühjaks ei jää,? lisas ta. Seda, kas hetkel Eesti põhiline kütusega varustaja Leedu Ma?eikiai saaks hakkama Eesti varustamisega peale Jukose sulgemist, Kiviaed öelda ei osanud. ?Kui selline olukord tekib, siis tuleb küsida, milline kriisiplaan neil on,? lausus Kiviaed.

Suuremat probleemi ei näe ka Hydro Texaco Eesti ASi tegevjuht Andres Kivistik, kinnitades samuti, et Hydro Texacol on musta stsenaariumi puhuks alternatiivne plaan. Samas ennustab Kivistik pigem Jukose ülevõtmist Vene riigi kontrolli all oleva naftafirma poolt kui kinnipanemist. ?Iga firma sulgemine ja taaskäivitamine on kulu ja suhteliselt mõttetu tegevus,? selgitas Kivistik.

Sügisest on majandus- ja kommunikatsiooniministeeriumil kavas hakata uuesti riikliku kütusereservi teemaga tegelema. Plaanide kohaselt hakkavad riigi kütusevarud asuma Rootsis.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing