29. juuli 2004 kell 7:02

PM: Jukose tootmise peatamine tooks kütuse hinnatõusu

Vene kohtutäiturid tegid eile Jukosele korralduse peatada nafta müümine, mis Eesti kütusemüüjate sõnul tähendaks uut hinnatõusu, kirjutas Postimees.

Hydro Texaco Eesti tegevjuhi Andres Kivistiku sõnul toob iga negatiivne sõnum kütuseturul kaasa hinnatõusu. Eile tõusis kütuseturgudel nafta hind poole protsendi võrra. Jukos toodab pisut üle 2 protsendi maailma naftast.

«Kahtlemata mõjutaks Jukose 7 miljoni barrelini päevas küündiva naftatootmise katkestamine turusituatsiooni,» arvas Kivistik. Samas on tema sõnul raske uskuda, et Jukose naftakraanid tõesti kinni keeratakse.

Samas on Eesti kütuseturg Jukose toodangust otseselt sõltuv. Eestis müüdavast bensiinist tuuakse ligi 90 protsenti Leedu Mazeikiu töötlemistehasest, kes saab oma toorme enamjaolt Jukoselt.

Võimaliku hinnatõusu suurust ei osanud kütusemüüjad prognoosida.

Jukose naftakraanide sulgemine tooks analüütikute sõnul kaasa kontserni pankroti. Kohtutäiturid andsid eile Jukosele üle korralduse, mis keelab sellel mis tahes vara müümise, teatas justiitsministeerium. Vene seaduste kohaselt kuuluvad varade alla ka müügiks mõeldud kaubad, sealhulgas nafta.

Hetkel kuum