Sirje Niitra • 30. juuli 2004 kell 12:34

Liviko: aktsiisitõus kergitaks viina letihinda kuni 20 krooni

Eesti juhtiv alkoholitootja Liviko prognoosib viina kavandatava 20-protsendilise aktsiisitõusu tulemusel alkoholi olulist kallinemist.

Liitrise Liviko Laua Viina letihinnaks saab sel juhul senise 101 krooni asemel 118 krooni, liitrine Viru Valge hakkab aga maksma 165 krooni senise 147 asemel.

Liviko turundusdirektori Janek Kalvi sõnul kerkib iga otsese hinnatõusu tagajärjel hind kogu ahelas. 'Tegelik hinnatõus on alati suurem. Kindlasti ei tähenda 20 protsendi suurune aktsiisitõus kolme-nelja lisakrooni,' ütles ta.

Viinapudeli hinnas sisaldub alkoholiaktsiis, käibemaks, tootja ja kaubanduse kulud ning kasum. 'Ei maksa arvata, et keegi sellest pikast ahelast jätaks olukorra kasutamata,' lisas Kalvi.

'Tuleb kohe avameelselt öelda, et supermarketites maksab pooleliitrine Viru Valge aktsiisitõusu järel vähemalt 85 krooni pudel, mis täiesti selgelt elavdab salaviina turgu. Piirituse ja vee kokkusegamine on nii lihtne asi, et kindlasti tekib kohe palju uusi 'väikeettevõtjaid'. Eesti praktikast teame, et niisugustel sammudel võivad olla väga traagilised tagajärjed,' viitas Kalvi pea kolme aasta tagusele Pärnu metanoolitragöödiale, mille tagajärjel suri 68 inimest, 40 sai üliraske ja kolm raske trauma, isast või emast jäi ilma 30 last.

Kalvi sõnul pühib riik aktsiiside järsu tõusu puhul suu puhtaks ka 'viinarallist' laekuvast rahast. 'Tänu viinarallile on riik teeninud aktsiisidest paari kuuga kümneid miljoneid kroone, aktsiisi tõstmise korral läheb see raha Läti riigile. Juba praegu on Läti kange alkoholi aktsiis Eesti omast ligi 10 protsenti madalam, pärast viinahinna tõusu tekib täiesti uus konkurentsiolukord,' ütles Kalvi.

'Ostuturistid on tegelikult väga hinnatundlik sihtgrupp ja ostukohana kogub Riia soomlaste seas ammu populaarsust. Loobume järjest oma geograafilisest konkurentsieelisest. Loodetavasti ei hakka meie inimesed Lätis poes käima,' lisas Kalvi.

Tänavu kuue kuuga maksis Liviko riigieelarvesse üle 200 miljoni krooni alkoholiaktsiisi ehk 17 protsenti enam kui aasta tagasi samal ajal. Eelmisel aastal maksis Liviko riigieelarvesse kokku 365,1 miljonit krooni alkoholiaktsiisi, mis oli 91 miljonit krooni ehk 25 protsenti rohkem kui 2002. aastal.

Hetkel kuum