Firmad peavad uut tööjõudu ise koolitama

Ketlin Priilinn 02. august 2004, 00:00

Reval Hotel Olümpia personali- ja koolitusjuhi Tiiu Vilmsi sõnul on oluline töötajaid nii koolitada kui ka kohandada.

?Need on kaks ise asja,? ütles Vilms. ?Kui uus inimene tuleb tööle, tutvustame talle esmalt firmat. Selleks on meil koolitus ?Tere tulemast?, kus tutvustame uuele töötajale meie firma visiooni, struktuuri, sise-eeskirju ja kliente.?

Vilmsi arvates peavad töötaja eesmärgid elus ja töös ühtima firma eesmärkidega. Tööalane koolitus on Vilmsi hinnangul äärmiselt oluline, sest koolist tulnul on ehk küll üldisi teadmisi, ent kindlasti ei tea ta kõiki vajalikke nüansse. Ta peab õppima kõiki protseduure, kassasüsteeme ja palju muud, mis on seotud konkreetse firmaga,? selgitas Vilms.

Tööalast koolitust viib Olümpias esialgu läbi tööjuht, konkreetset tööd hakkab uus inimene aga õppima kogenud töötaja kõrval, kes tunneb oma tööd väga hästi ja soovib oma teadmisi ka edasi anda. Sellistele juhendajatele on ka eraldi koolitusi korraldatud.

Hansapanga koolituse ostujuht Katrin Kase sõnul töötab Hansapanga personali arenduse ja koolituse osakonnas kaheksateist inimest, kellest enam kui pooled on koolitajad.

?Põhikohaga töötavatele koolitajatele lisaks jagavad panga töötajate koolitustel teadmisi paljud oma maja spetsialistid,? rääkis Kase. Koolitustel jagatav info ja õpetatavad programmid on paljuski seotud pangasaladuse ja panga riskide temaatikaga ning sellest lähtuvalt saavad koolitada just need inimesed, kellel on nii antud programmidega töötamise kogemus kui ka koolitaja kompetents.

Kase väitel viiakse klienditeenindajatele läbi tellerite baaskoolitusi ning täiendkoolitusi finantseerimise, investeerimise ja kindlustuse valdkonnas. ?Samades valdkondades toimuvad koolitused ka spetsialistidele, näiteks laenutöötajatele, ärikliendihalduritele ja tugiüksuste spetsialistidele,? sõnas Kase.

Lisaks teevad Hansapanga koolitajad ise müügi-, teenindus- ja suhtlustreeninguid, IT-alaseid koolitusi ning annavad nõu erinevate arenguprogrammide koostamisel ja läbiviimisel, samuti sisseostetavate koolituste leidmisel, rääkis Kase.

Elion Ettevõtted ASi personalidirektor Irene Metsis ütleb, et füüsilisel kujul Elionis koolituskeskust ei ole. Teenindajate koolituste organiseerimise, korraldamise jmt tegelevad Elioni koolitusspetsialistid, koolituse sisulise poolega aga vastava valdkonna spetsialistid, näiteks tootejuhid,? selgitas Metsis. ?Kuna oleme teenindusettevõte ja pakume IT- ja telekommunikatsiooni valdkonna teenuseid, siis on väga oluline roll teenindajate koolitamisel, et nad oleksid valmis pakkuma head teenindust, tundes sealjuures väga hästi Elioni pakutavaid IT- ja telekommunikatsiooni lahendusi. Iga uue teenuse turule tuleku eel on jällegi vajalik koolitus,? rääkis Metsis.

Metsise sõnul saab uus töötaja töö käigus küll reaalse kogemuse, kuid enne kui klienti teenindama asuda, peab ta teadma, milliseid tooteid ja teenuseid firma pakub. Kuna tegemist on väga laia toodete ja teenuste valikuga nii era- kui ka ärikliendile, siis on selleks kindlasti vaja koolitust, enne kui reaalselt teenindama asuda, leidis Metsis.

?See tagab selle, et klient saab oma küsimusele vastuse ning teenindaja tunneb end kliendiga silmitsi palju kindlamalt,? selgitas Metsis. ?Värskelt tööle asunud teenindajal ei ole ilma koolitust läbimata võimalik seda tööd hästi teha.?

Ettevõttele tarvilikud erialateadmised tasub osta ettevõtte seest ka siis, kui selleks on vaja luua koolituskeskus. Näiteks Falck Eesti koolitab turvatöötajaid ise, kuid muu koolitus tuleb väljast. Sarnaselt talitavad ka Eesti suurimad pangad.

Ettevõttele vajalikud ärijuhtimisalased teadmised tasub sisse osta spetsialiseerunud ärikoolilt või täiendkoolitajalt, sest siis ei teki nn kodupimeduse efekti. Samas pakuvad maailma suurkorporatsioonid neile kuuluvates õppeasutustes ärijuhtimise magistriõpet (MBA kraadi) ning erinevaid juhtidele mõeldud arenguprogramme ja seega konkureerivad ärikoolidega.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing