Mille eest ostab Baltika Venemaa keti?

Romet Kreek 02. august 2004, 00:00

Ealtika võimalik ekspansiooniplaan Venemaal, mis kätkeks endas enamusosaluse ostu jaemüügiketis, tekitab küsimuse, kuidas seda ostu finantseeritaks.

See tekitab vägisi kõhkluse ? kas meil pole oodata Baltikalt uut aktsiaemissiooni, mis lahustaks seniste omanike osalust ettevõttes.

Baltika tegi neljapäeva õhtul teatavaks poolaastatulemused. Firma teenis kasumit, kuid see on väikesevõitu. Baltika teise kvartali käive kasvas 27,8 protsenti, 138,73 mln kroonile. Mulluse 12,47 mln kroonise kahjumi kõrvale teeniti 1,14 mln kroonine puhaskasum.

Firma kuue kuu käibeks tuli 269,4 mln krooni ja puhaskasumiks 1,72 mln krooni. Juunikuus teenis firma kahjumit.

Kui firma teeniks teisel poolaastal sama suure kasumi kui esimesel poolaastal, oleks aktsia jätkuvalt väga kallilt hinnatud. Sel juhul teeniks firma ligi 0,62 krooni kasumit aktsia kohta, mis teeks eilse 26,29kroonise sulgemishinna alusel aktsia hinna ja kasumi suhteks (P/E) 42,7. See näitab, et aktsia hind on väga kõrgel või seda, et firma teenib väga vähest kasumit.

Samas tasub Amazoni või Yahoo näite varal meeles pidada, et kui käimas on hullus, siis kõrge hind võib tõusta veel kõrgemale, olenemata aktsia absurdsetest suhtarvudest. Baltika aktsia puhul ehk sellist hullust veel pole. Kahtlemata on kasum parem kui kahjum.

Reedel Baltika aktsiaga tehinguid ei tehtud.

Eesti Telekomi aktsiaga tehti reedel vaid üks tehing 57 454,32 krooniga. Aktsia hind langes 0,29 protsenti, 106,40 kroonile. Viimati oli aktsial väiksem käive mullu 11. augustil ? 57 198,01 krooni. See näitab, et ka meie liideraktsiatest võib mõnikord hinda ära liigutamata olla suhteliselt raske lahti saada.

Hansapanga aktsia hind tõusis 0,15 protsenti, 107,65 kroonile. Aktsia käive oli 32,4 mln krooni. Norma aktsia hind tõusis nadi, 0,1 mln kroonise käibega 0,16 protsenti, 99,20 kroonile.

Kui Hansapanga aktsia korralikud päevakäibed ära jätta, on hapukurgihooaeg, mida aeg-ajalt ilmestavad ettevõtete poolaastatulemused. Järgmisena võiks oodata tulemusi Harju Elektrilt 2.?6. augustini.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:37
    Otsi:

    Ava täpsem otsing