Kremli ja Jukose konfliktis ootamatu vahendaja

02. august 2004, 14:54

Menatepi aktsionärid tervitavad Kanada ekspeaministri Jean Chretieni katseid lahendada maksu- jt õiguslikke probleeme, millega puutus kokku Jukos.

Sellest teatas raadiojaama Ehho Moskvõ vahendusel Group Menatep tegevdirektor Tim Osborne. 'Pole kedagi, kes suudaks Chretienist paremini aidata lahendada Jukose ümber tekkinud situatsiooni, mis on niigi murdnud usalduse Venemaa vastu', ütles Osborne.

Kompanii Heenan Blaikie, kus Chretien praegu advokaadina tegutseb, üks partneritest ütles BBC-le, et ei oska anda muud informatsiooni, kui kinnitada, et Chretienil on mandaat ja ta tegutseb.

Chretieni nimi pole varem figureerinud läbirääkimistel osalejana, kuid pole saladus, et juuli algul kohtus ta Moskvas Venemaa presidendiga 'kui eraisik ja Putini vana sõber'.

Ajelehele Kommersant teatas Menatepile lähedalolev allikas, et Chretieni ilmumine läbirääkimistele on seotud grupi rahvusvahelise järelvalvenõukogu IAB Group Menatep tegevusega. See loodi 17. aprillil 2003 Washingtonis ja selle kooseisu kuuluvad endine USA riigikassa juht Stuart Eizenstat, endine Saksamaa majandusminister krahv Otto Lambsdorff, endine The Economisti peatoimetaja Dudley Fishburn ja APCO Worldwide president Margery Kraus. Chretien ei kuulu IAB koosseisu, kuid esindab sellegipoolest läbirääkimistel IAB, mitte Jukose huve.

Mitte eriti ammu hakkas Chretien esindama kompanii PetroKazakhstan huve, teatab BBC. Vaatamata sellele, et see kompanii töötab Kasahstanis, on see Kanada firma peakorteriga Calgarys. Kompanii on üsna ambitsioonikate plaanidega - tahab tarnida kasahhi naftat Hiinasse ja Iraani.

Märkida võib veel, et Jean Chretien on neljas inimene lisaks Jukose direktorite nõukogu esimehele Viktor Gera?t?enkole, grupi Sputnik juhile Boriss Jordanile ja Avatud majanduse instituudi presidendile Konstantin Kagalovskile, kes pretendeerib kompanii päästja rolli. Tema eelkäijate pingutused pole seni nähtavat resultaati andnud.

<#RBC=http://top.rbc.ru/index.shtml?/news/daythemes/2004/08/02/02050830_bod.shtml>

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing