EPL: Skype?i tavakõned raputavad telekomi

03. august 2004, 09:00

Seni vaid arvutitevahelisi tasuta kõnesid võimaldanud Skype pakub nüüdsest võimalust helistada odavalt arvutilt tavalisele või mobiiltelefonile.

Ehkki Eestist helistades on kaugekõne hinnad Elioni hindadega võrreldes jämedalt öeldes poole odavamad, on riigisisesed kõned kallimad. Niisiis on internetitelefonifirma Skype uuest võimalusest nimega SkypeOut kasu just kaugematesse riikidesse helistamisel, kirjutab Eesti Päevaleht.

Tele2 juhatuse esimehe Üllar Jaaksoo ja Unineti juhatuse esimehe Markus Nisula hinnangul on tegu märgiga paratamatust trendist ? kõneside liikumisest internetti.

Põhjus, mis SkypeŽiga on kaugekõnesid odav teha, seisneb selles, et kõne liigub sihtpunkti läbi interneti ning vastuvõtja telefonivõrku suunatakse see alles n-ö viimastel kilomeetritel.

Seetõttu maksab helistamine 22 arenenud riiki (näiteks USA, Austraalia, Skandinaavia riigid) vaid 0,017 eurot ehk 25 senti minut, Eestisse helistamine (ükskõik, kust kohast) maksab aga 41 senti minut. Mobiilivõrku helistamine on reeglina kallim, Eesti võrkudesse helistamine maksab näiteks pisut üle viie krooni.

Elioni meediasuhete juhi Ain Parmase sõnul on netitelefoni teenuseid Eestis juba pakutud üle kolme aasta ning seni pole need erilist edu saavutanud. ?Need teenused on suunatud kitsamale sihtrühmale - väga tihedalt arvutit kasutavatele inimestele, mitte aga päris tavalistele telefoniklientidele,? ütles Parmas.

Tele2 juhatuse esimehe Üllar Jaaksoo sõnul avaldab aga SkypeŽi-sarnaste teenuspakkujate levik kindlasti mõju ka klassikalistele telefoniteenuste pakkujatele. ?Usun, et see mõju on valdavalt tarbijale kasulikus suunas,? märkis Jaaksoo.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing