Ülo Toomsalu • 3. august 2004 kell 7:03

PM: Ülemiste lükkas Tallinna uputuse lävele

Tallinna linnavalitsus ja AS Tallinna Vesi üritavad ohjes hoida Ülemiste järve, mis ähvardab jätkuvate lausvihmade korral üle kallaste tõusta ja linna tungida.

Veetaseme äkilises tõusus tavalisest tasemest kolmekümne sentimeetri võrra kõrgemale on süüdi möödunud nädalased lausvihmad, mille tagajärjel koguneb järve siiamaani vett järvetagustelt valgaladelt. Kuna maa on paljudes kohtades üle ujutatud, koguneb vett järve järjest juurde, kirjutab Postimees.

Abilinnapea Jüri Ratase sõnul on järve veetase praegu ühe sentimeetri võrra kõrgem kui 1997. aastal, mil registreeriti seni kõrgeim teadaolev veeseis. See on sundinud võtma linna ja vee-ettevõtet tarvitusele erandlikud abinõud, lastes nii puhastatud kui puhastamata järvevett kanalisatsiooni.

Ratas kinnitas, et praegu mingit ohtu linnale pole, küll võib see aga tekkida, kui peaks korduma samasugune lausvihm nagu möödunud nädalal. «Praegu me veel hädakella ei löö,» sõnas Ratas.

ASi Tallinna Vesi tehnilise teenistuse juht Meelis Eldermann ütles eile õhtul, et viimasel ööpäeval on õnnestunud hoida veetaset ühtlasena 2 meetri ja 29 sentimeetri kõrgusel ehk järve kammitsevate tammide madalamast servast 37 sentimeetrit allpool. Järve madalam serv on Järvevana tee ääres Mustamäe poolses otsas.

Järv on neelanud isegi veepuhastusjaama paadisadama, kattes paadikai veekihiga, seni on vesi üritanud sisse murda veepuhastusjaama maa-alustesse filtriruumidesse, mis müüriti vaenlase pealetungi eest kinni liivakottide valliga.

Hetkel kuum