Väiksus takistab lihatööstustel suuremahulist eksporti ELi

Kristina Traks 04. august 2004, 00:00

Linnulihatootja Tallegg alustas juulist kanafilee eksporti Rootsi, müües piiri taha iga nädal 5 tonni kanafileed. Palju rohkem ei saakski müüa, sest siis peaksid kohalikud tarbijad fileest suu puhtaks pühkima.

?Esimesed koormad on teele saadetud, oleme leidnud toitlustussektoris ühe kliendi,? ütles Talleggi juhatuse esimees Kalvar Kase. ?Meie piir on kuskil 10 tonni fileed nädalas, mida võiks eksportida ? see aga on ekspordi mõttes ikka väga väike kogus.?

Kase sõnul ei ole Rootsi eksport tähtsuselt küll lähiaastatelgi võrreldav Läti-Leedu turgudega, kuhu ettevõte müüb poole oma toodangust. ?Me loodame siiski Rootsi partneriga pikemat koostööd,? ütles Kase. ?Oleme just huvitatud müüma otsetarbijatele, mitte vahendajatele või tööstustele, kes eelistavad madalat hinda kvaliteedile.?

Valmistoodangu ekspordi võimalust Euroopa turgudele Kase praegu ei näe. ?Kogused panevad piirid ette, me oleme ikka liiga väikesed,? ütles ta.

Eesti lihatööstustest, kes on aastaid oma kaupa müünud peamiselt Eesti turul ja vähesel määral teistes Balti riikides, on eksporti Euroopa riikidesse alustanud veel Rakvere lihatööstus ning juba mõnda aega müüb oma toodangut ELis väiketööstus Villem Lihakaup. Teised tööstused pole veel ekspordi osas ELis löögile pääsenud.

Rakvere Lihakombinaat ekspordib enam-vähem reeglipäraselt sealiha Kreekasse ja Itaaliasse. Ettevõte juhi Olle Hormi sõnul on suvel küll igakuised kogused jäänud väiksemaks, kui saadeti ELi eksporti kevadel. ?Praegu saame müüa 20?30 tonni kuus, muidu ei jätkuks liha kohalikule turule,? ütles Horm. ?Euroopa mastaabis oleme me ikkagi liiga väike ettevõte.?

Sügisel, kui grillihooaeg on Eestis lõppenud, plaanib Rakvere Lihakombinaat ELi turgudele eksportida 100 tonni liha kuus. Ka Venemaale müüakse liha, kuid Hormi sõnul on need kogused nii väikesed, et äriks seda veel nimetada ei saa. Umbes kolmandiku Rakvere Lihakombinaadi käibest annab eksport Lätti-Leetu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing