Nokia pakkus sel aastal juba kolmandat korda suurt närvikõdi

Raivo Sormunen 06. august 2004, 00:00

Pärast 15. juulil avaldatud teise kvartali tulemusi langes maailma suurima mobiiltelefonide tootja aktsia ligi 12%, kärpides investor Toomase portfelli väärtust üle 10 000 krooni võrra. Ehkki 30. juunil lõppeva kvartali käibe- ja kasuminumbrid vastasid igati ootustele, võib aasta teisel poolel oodata Nokia kasumlikkuse vähenemist, kuna ettevõte soovib tihedas konkurentsivõitluses muuta oma tooteid hindade alandamise toel atraktiivsemaks ja paisutada oma stabiliseeruma hakkavat turuosa. Nokia on viimase aasta jooksul pakkunud mitmeid suuri üllatusi. Viimatine suurem närvikõdi pärineb 6. aprillist, kui ettevõte teatas, et ei suuda oma esimese kvartali käibeprognoosi täita, ja aktsia odavnes ligi 17% jagu. Toomas kasutas allasööstvat aktsia hinda toona ära ostmiseks, aga nagu hilisemad sündmused näitasid, on odavus suhteline. Väärtpaberi langus on jätkunud. Toomas pole aga meelt heitnud. Nokia bilanss on endiselt tugev ning turuosa kahanemine on peatunud. Samuti on Toomasel hästi meeles Ericssoni aktsia paari aasta tagune kiire allasööst, kus paljudki ettevõtte pankrotist rääkisid. Nüüd on aga Ericsson taas korralikult jalule tõusnud. Kõik käib tsükliliselt. Iseasi, kui pikad tsüklid on.

Näiteks ei saa tervet 2004. aastat pidada Nokia jaoks negatiivseks. Jaanuari alguses sai firma välja hõisata 2003. aasta neljanda kvartali esialgsed positiivsed kasumi- ja käibenumbrid, mis aktsiat ligi 13% võrra tõstsid.

Investor Toomas sai juuli alguses oma kontole ka viimased dividendid. Normalt laekus 3250 krooni. Lisaks jõudis Norma teatavaks teha teise kvartali tulemused, mis nõrkade esimese kvartali tulemuste kõrval olid päris muljetavaldavad. Rõõmu pakkus seekord Venemaa-suunaline müük.

Ka Tulikivi avaldas juuli lõpus oma teise kvartali tulemused. Firma käive kasvas 12,6 miljonilt 12,8 miljoni euroni ning tegevuskasum 0,6-lt 0,7 miljoni euroni. Kuna Soome elamute ehitamise ja renoveerimise turul on Tulikivi teatel väga kiire kasv, on nõudlus kaminate ja arhitektuuriliste kivide järele hea. Seetõttu ootab firma 2004. aastaks võrreldes möödunuga märkimisväärset käibe ja kasumi kasvu.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing