Ülo Toomsalu • 5. august 2004 kell 6:58

Sakala: Ilm teeb viljapõldudele liiga

Juulis maha sadanud vihm on paljudel viljapõldudel kõrred maad ligi peksnud, eriti kõvasti on kannatada saanud rapsipõllud.

Olustvere vallas tegutseva osaühingu Ageroil juhataja Ilmar Kõvatomas rääkis Sakalale, et seal on raps neljakümnel hektaril täiesti lamandunud.

«Juulikuus ei sadanud ainult kolmel päeval ning nüüd on osa maid nii vesised, et mürgipritsid ja muud masinad istuvad kinni,» kirjeldas juhataja toimuvat. «Vihma on tulnud, kuidas kusagil: meist viis kilomeetrit edasi Suure-Jaani kandis on põllud ilusad.»

Kõvatomas on Eestis ringi sõitnud ja näinud, et ka naabritel Olustvere maamajanduskoolis ning Türi ja Kabala kandis on põllud kehvas seisus, samal ajal on aga Pilistveres ja Põltsamaal vihma üsna vähe sadanud.

Juhataja sõnul võib rapsisaak nurja minna ning ka 50 hektaril kasvavast seemneheinast pole midagi head loota. Hernes ja teisedki kultuurid võivad püdela pinnase pärast kehva saaki anda.

«Hein ehk veel ajab end üles, aga raps enam mitte. Teraviljast on korralikud hilisemad külvid, mis kõrrekõvendajat said,» nentis Kõvatomas.

«Meie põllud on igapidi räsitud ja vili laiali,» kurtis Paala osaühingu agronoom Katti Rink. «See on tõeline katastroof, aga loodusele ju kätt ette ei pane. Kombainimehed juba küsivad, et, Katti, kuidas me tänavu küll vilja kätte saame!»

Agronoomi sõnul on osaühingu Navesti-tagused rapsipõllud kehvas seisus, hiljutised vihmad on maha peksnud vilja, viki ning eriti hullusti herne ja odra segu, millest osaühing lootis karjale valgulisa ja herneseemet. Vastu maad lamandunud herned hallitavad ja on mõnes kohas juba kasvama läinud.

«Vaatan teiste põlde ? need on täpselt samasugused,» lisas Rink.

Hetkel kuum