Võrukeelse teatri eriline vägi

Taago Tubin 06. august 2004, 00:00

Fragmentaarse ülesehitusega võrukeelse näidendi autoriks on Olavi Ruitlane ja tegemist on tõsielulistest sündmustest lähtuva, sealsamas Varstu ja Mõniste piirkonnas 1945?1950 tegutsenud metsavenna looga.

Olulisemate märksõnadena tõusevad esile sõprus, armastus, reetmine, mida aitab võimendada teatriateljeele tuntust toonud aus ja vahetu mängulaad ning kohaspetsiifiliselt eripärane teatriruum, Metsavenna talule kuuluv arhailine saeveski ehk Sissi pubi.

Kaks suve tagasi etendas Võru Teatriateljee samas hoones menukalt Kivirähu ?Rehepappi?, ateljee eelmine lavastus, aastal 2003 esietendunud Madis Kõivu ?Ennola? pälvis kultuurisaate ?OP? aasta lavastuse tiitli ja ühe Kultuurkapitali aastapreemiatest.

Kaika Suveülikooli raames esietenduva ?Volli? lavastaja on Tarmo Tagamets Viljandi Kultuuriakadeemia teatrikateedri III lennust, valguskunstnik Karel Kansvein, lavavõitluse seadnud Agu Trolla. Elavalt esitatava muusika autoriks Peeter Pai ansamblist Nihe. Lavastuses mängib kümme ateljee näitlejat, nimiosas Agu Trolla.

Lavastaja Tarmo Tagamets: ?Selle loo juures on enim huvitanud tollase ajajärgu tajumine. Kas üldse ollakse võimelised kaasa rääkima, andma hinnanguid sellele keerulisi suhteid täis perioodile? Kas tuntakse ära ja tajutakse samu tundeid, hirme, lõhnu, maitseid, valusid, võite? Või on kõik pöördunud tänapäevaks, kust minevikku vaadates nähakse vaid kildusid, mille teravad servad tükivad mõjuma ebatõeliselt ja pateetiliselt??

Huvilistel tasub teha aegsasti plaane ja kiirustada, sest ühele etendusele ei mahu rohkem kui sadakond pealtvaatajat. Etendus on soovitav alates 12 eluaastast.

Kaks esimest etendust on välja müüdud.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 09:26

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing