Kütuse ja sideteenuste odavnemine aeglustas tarbijahindade kasvutempot

06. august 2004, 11:54

Tarbijahindade aastase kasvutempo aeglustumise juulis 4,1 protsendini põhjustas mootorikütuste ja sideteenuste hindade aastase kasvutempo vähenemine.

Alates 2004. aasta maist on Eesti inflatsioon püsinud kiirem eurotsooni omast, ületades juulis eurotsooni tarbijahindade tõusu 1,7 protsendipunkti võrra, teatas rahandusministeerium kommenteerides tarbijahinnaindeksi muutumist.

Olulisimat mõju avaldasid juuli hinnatõusule eelmise aasta juuliga võrreldes nii toiduainete kallinemine kui ka mootorikütuste hinnatõus. Esimest mõjutas enim suhkru hinna ja sellega seonduvate toidukaupade kallinemine, kuid ka puuviljade oluliselt kõrgem hind. Mootorikütuste hinnatõus oli tingitud aktsiisimäärade tõstmisest 1. mail.

Kaupade ja teenuste odavnemise 0,3 protsenti juulis, võrreldes juuniga, tõid kaasa alanenud mootorikütuste ja rõivaste hinnad, mida mõjutas tugev konkurents turul ning suvine riiete ja jalatsite soodusmüük.

Eurotsooni inflatsioon oli juulis juunikuuga võrrelduna esialgsetel hinnangutel sama, jäädes 2,4 protsendi tasemele. Augustis peaks eurotsooni inflatsioon püsima ülalpool 2 protsendi taset, kuna toornafta hind püsib endiselt kõrgel.

Augustis ootame Eestis suhteliselt kõrge inflatsiooni püsimist, millele avaldavad eelmise aastaga võrreldes enim mõju jätkuvalt kõrged mootorikütuste hinnad. Augusti algul tõstis OPECi võimetus koheselt toodangumahte suurendada nafta hinna uuele rekordtasemele. Aiasaaduste hinnad peaksid eelmise kuuga võrreldes sesoonsete tegurite tõttu odavnema.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing