Tallinna börsil varitseb langusoht

Alvar Jõgeva 09. august 2004, 00:00

Tallinna börsil on aktsiad USA ja Euroopa turgude kukkumise taustal hästi vastu pidanud, siiski varitseb langusoht.

Välisinvestorite meelemuutus võib ka Tallinna börsil aktsiad langusesse saata, kuid erinevalt välisturgudest kasvab Eesti majandus jõudsalt, mis ei anna fundamentaalset põhjust müümiseks. Firmade majandustulemused lähevad ülesmäge, mis samuti ei pane muretsema. Kuid välisinvestorid võivad aktsiaid müüa valimatult.

Statistiliselt on samuti tulemas vilets periood. Tihti on indeksid saavutanud oma põhja sügisel, kuid siis on järgnenud kiire tõus. Isiklikult jään ootama madalamaid tasemeid, et siseneda aktsiaturule oktoobris, mis senise statistika põhjal on pakkunud häid ostuvõimalusi. Üldjuhul on kõige parem aktsiate hoidmisperiood aastavahetuse paiku, müümise peale tuleks mõelda märtsis.

Tallinna börsil kaubeldi reedel vaikselt, veidi enne kauplemispäeva lõppu avaldas Merko head kvartalitulemused, kuid investorites see huvi ei äratanud.

Merko Ehitus teenis esimesel poolaastal 12,41 krooni kasumit aktsia kohta. Käesoleva poolaasta tulemus sisaldab erakorralist tulu 1,32 krooni aktsia kohta. Ehitusfirma majandustulemust võib pidada heaks.

Merko aktsiaga sooritati kaks tehingut enne majandustulemuste avaldamist, kuid pärast raporteerimist tehinguid ei tehtud. Aktsia hind langes 2,81%. Reaktsioon tuleb arvatavasti täna, kui tulemused jõutakse rahulikult läbi vaadata.

Tallinna börsi käive ulatus 13,5 miljoni kroonini. Lõviosa käibest andsid tehingud Hansapanga ja Telekomi aktsiatega. Hansapanga aktsia hind tõusis 0,74% ja Telekomi aktsia hind jäi muutumatuks.

Suurima tõusu tegi läbi Tallinna Farmaatsiatehase aktsia, mis kerkis pisitehingu käigus 6,67%, 30,04 kroonini. Aktsia hind on seega 2,94 krooni võrra kõrgem kui väikeaktsionäridele pakutav hüvitis. Farmaatsiatehase aktsia ostuäär on 28,16 krooni, mis ületab samuti Grindeksi pakutavat 27,10 krooni. Arvatavasti soovib ostupoolel olev investor protestida madala pakkumise vastu ja võtab ette kohtutee, et nõuda kõrgemat hinda.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:38
    Otsi:

    Ava täpsem otsing