PM: Tartu tehas teeb peenvormiga ahjupotte

16. august 2004, 08:00

Kaugkütteärimees Tiit Veeber rajas Tartusse vanasse katlamajja keraamikatöökoja, mis valmistab Eestis ainsana reljeefseid glasuuritud ahjupotte.

Reedel võttis Veeberi potivabriku juhataja, enam kui kuus aastat Itaalias keraamikakunsti õppinud Priit Allas põletusahjust kahesajast glasuurpotist koosneva proovipartii, mis tema kinnitusel kukkus välja veatult, kirjutab Postimees.

«Tavaliselt võetakse nii savi kui ka glasuur ühest piirkonnast, et need omavahel sobiks,» selgitas Allas. «Meie savi on Saksamaalt, glasuur Itaaliast. See pani veidi praaki kartma, aga õnneks klappisid materjalid hästi.»

Pottide toormaterjal, valge savi, on ostetud Saksa firmalt A. Schmidt, Lehmann Co ning kokku segatud seitsmest karjäärist kaevandatud savist.

Allase kinnitusel on valgest savist ahjupott tugevam kui näiteks Tartumaa Laeva karjääri viirsavist tehtavad potid, mida toodab ülikoolilinna teine, juba aastast 1837 Puiestee tänavas töötav potivabrik.

Veeberi hinnangul on ahjupotiturg üüratu, sest ainuüksi Tartus on paarkümmend tuhat ahju, mis tahavad varem või hiljem uuega asendamist. Allas aga leiab, et igasse majja reljeefsed glasuurpotid siiski ei sobi.

Tiit Veeber ei avaldanud, kes on esimese kahesaja valget karva glasuurpoti ostja, kuid vihjas, et potikoorem läheb teele Tallinna poole. Selle hind on umbes 20 000 krooni ehk keskmiselt 100 krooni ühe poti eest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing