Raivo Sormunen • 16. august 2004 kell 22:00

Euroopa börsidel suunatu tiirlemine

Kuna suuremad tegijad on oma II kvartali tulemused avaldanud jälgivad investorid pingsalt naftaturul toimuvat ning see ei anna põhjust aktsiahindade tõusuks. Kindel suund oli eile aga mitmel väiksemakaliibrilisel majandustulemuste avaldajal ja päeva lõpupoole ka tehnoloogiasektori aktsiatel, mille hind on turuosaliste sõnul viimastel nädalatel ehk liiga kiires tempos odavnenud.

Põhjala börsidel oli kindla suuna kätte saanud Rootsi pumbatootja Alfa Laval, mille II kvartali maksude-eelne kasum ulatus 259 mln Rootsi kroonini, samas kui SME Direkt andmeil ootasid analüütikud keskmiselt 293 mln krooni suurust kasumit. Sajasse riiki (sealhulgas Eestisse) oma toodangut müüva firma aktsia liikus eile 105 Rootsi krooni kandis ehk ligi kümnendiku võrra miinuses.

Samas on Rootsi nafta ja gaasikompanii Lundin liikus kella viie paiku õhtul 4,4% plussis, tasemel 43 Rootsi krooni. Tõuke andis aktsiale firma suuromanik Adolf Lundin, mis ütles Dagens Industrile, et firma on valmis miljardeid nõudvateks ühinemisteks, mis tõstaks Lundini tootmismahte praeguselt 30tuhandelt barrelilt päevas 40tuhande barreli võrra.

Teise kvartali tulemustest teatanud Sampo aktsia alustas küll päeva üle 3% tõusuga (7,80 eurol), kuid liikus päeva õhtupoole juba kerges miinuses. Soome suurima finantsteenuste pakkuja kvartalikasum kolmekordistus möödunud aastaga ja ulatus 302 mln euroni (analüütikute keskmised ootused uudisteagentuur Bloomberg andmeil 230 mln eurot). Kasumihüppe taga oli erakorralised tulud.

Hetkel kuum