Hansapangalt oodatakse teises kvartalis väikest kasumi kasvu

Annika Matson 17. august 2004, 00:00

Kuue investeerimispanga analüütikud ootavad keskmiselt Hansapanga teise kvartali puhaskasumiks 570 miljonit krooni, võrreldes eelmise aastaga oleks see kasv veerandi võrra. Kuna aga mullu tasuti tulumaksu dividendidelt 186,2 miljonit krooni ja tänavu tuleb loovutada vaid 92,3 miljonit krooni, jääks reaalne kasv marginaalseks.

Suurimat puhaskasumit ootavad Hansapangale Suprema ja Läti Parex Banka eksperdid. Läti panga analüütik Arnis Celmins ootab Hansapanga teise kvartali puhaskasumiks 38 miljonit eurot ehk 594,6 miljonit krooni. Täpselt sama summat ootab ka Suprema.

Puhast intressitulu näeb Läti ekspert 57 miljoni euro (891,9 ml kr) ja tegevuskasumit enne provisjone 48 miljoni euro (751 mln kr) tasemel. Suprema pakub vastavalt 873,1 ja 804,2 miljoni kroonist tulemit.

Hollandi panga ING Londonis asuva analüütiku David Nangle?i puhaskasumi prognoos on veidi tagasihoidlikum ? 578,9 miljonit krooni. Nangle kommenteeris, et puhaskasumit kahandab teises kvartalis dividendidelt tasuda tulev tulumaks. Vaatamata sellele ootab ING analüütik jätkuvalt korralikku varade ja marginaalide kasvu.

Austria panga Erste Bank analüütik Grzegorz Zawada on kindel, et Hansapanga aktsia on jätkuvalt hea investeering ning andis aktsiale ostusoovituse. ?Kasumlikkus ja tugev kasv,? iseloomustab ta panka. Samuti tegutsemine kiiret kasvu tõotavatel veidi aeglasemini arenevatel turgudel, nagu Leedu ja Venemaa. ?Hansapank pakub investoritele võimalust teenida kiiresti arenevalt Vene turult,? ütles ta.

Austria panga CA-IB analüütik Erda Sait ootab Hansapangalt tugevat kasvu kuni järgmise aastani, mil analüütik ennustab intressimäärade languse algust.

Suprema vanemanalüütiku Triin Palge andmetel raporteerib pank teises kvartalis dividendide tulumaksu 5,9 miljoni euro (92,3 mln kr) suuruses summas. Mullu samal ajal tasuti dividendidelt tulumaksu 11,6 mln eurot (181,5 mln kr).

Palge ootab Hansapanga tegevuskulude mõningast kasvu võrreldes esimese kvartaliga, kuid vaatamata sellele näeb ta tugevat kasumit, mis põhineb tegevusmahtude heal kasvul ning stabiilselt heal varade kvaliteedil.

Üldisemas perspektiivis ootab Palge Hansapanga Grupi kasumlikkuse tõusu Lätis ja Leedus. Lätis toimus esimeses kvartalis juba tubli areng tegevuskulude osas, kuid Leedus on veel võimalik efektiivsust tõsta. ?Leedu pangandusturg näitab lõpuks oodatud elavnemist ? laenude kasv on kiirem kui Eestis ja Lätis, aga ka võrdlusbaas on madal,? ütles Palge.

Ta lisas, et Eesti turul tahaks näha Hansapanga laenude turuosa stabiliseerumist pärast agressiivsemaid pakkumisi eluasemelaenude osas, millega pank mais välja tuli.

Hansapanga Leedu tütarpanga Hansabankase puhaskasum kasvas kuue kuu kokkuvõttes ligi kolmandiku võrra 52,8 mln litini (15,3 mln euroni), teatas pank juuli keskel. Möödunud aasta esimesel poolaastal oli kasum 41,1 mln litti (11,9 mln eurot).

Nii sellel aastal kui pikemas perspektiivis ootab Suprema panga puhta intressimarginaali langust. Tänavu peaks marginaal jääma siiski 3% tasemele. Pikemas perspektiivis näeb Palge, et puhas intressimarginaal liigub lähemale Skandinaavia pankade tasemetele ehk siis 1,6?1,8% juurde.

?Varade haldamise valdkonnas on Hansapank meie konkurent pensioni teise samba haldamises ja tänu oma heale nimele on neil õnnestunud kokku koguda päris suur fondide hulk,? kommenteeris Parex Banka ekspert Celmins konkurendi tegemisi Lätis.

Ta lisas, et Hansabanka omakapitali tootlus (ROE) oli esimeses kvartalis aukartustäratav 22,5% ja Parex Banka oma 12,99%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:39
Otsi:

Ava täpsem otsing