Tallinna Sadama kasum suurendab vastuseisu sadamatasude tõstmisele

Andris Feldmanis 17. august 2004, 00:00

Sadama kasum oli esimese kuue kuu jooksul 551 mln kroonise käibe juures 300 miljonit krooni, see on neli korda rohkem kui eelmisel aastal. Käive kasvas kümnendiku võrra. Suurenes ka sadamat läbinud kaupade hulk ? Tallinna Sadamast käis poole aastaga läbi 19,4 miljonit tonni kaupa, mis on 1,6 miljonit tonni rohkem kui eelmisel aastal.

Tallinna Sadama turundusjuhi Erik Sakkovi sõnul on tegemist hea tulemusega.

Ettevõtte puhaskasumi kasv tulenes peamiselt eelmisel aastal kajastatud jäämurdetööde sihtfinantseerimise 119 miljoni kroonistest kuludest, dividendi väljakuulutamisest tingitud tulumaksukulust 47 miljonit krooni ja kasvanud tegevuskasumist.

Tallinki investorsuhete juht Marek Mägi oli tulemusi kommenteerides emotsionaalne: ?Need on erakordsed tulemused.? Tema sõnul on Tallinna Sadama tootlikkus olnud seni palju madalam kui seal tegutsevatel operaatoritel, eriti naftatransiidiga võrreldes.

Ka Sadamaoperaatorite Liidu tegevdirektori Ago Tiimani sõnul on tulemused rõõmustavad. ?Sadama head tulemused näitavad ka operaatorite head tööd,? ütles Tiiman. Samas tõi ta välja, et 2003. aasta oli mereliiklusele eriti raske aasta, seega võrreldes üleeelmise aastaga tulemused nii head ei ole.

Samuti on Tiimani sõnul sadamal rida lahendamata konkurentsivõime kasvatamine. ?Võrreldes kogu regiooni transiidivoo üldise kasvuga me ei pea sammu,? selgitas Tiiman. Tema hinnangul on konkurentsivõime tõstmise juures väga oluline osa hinnal.

Mägi sõnul on nii heade tulemuste juures eriti arusaamatu, miks on vaja sadamatasusid tõsta. ?Tekkis kohe mõte, et miks nad ikkagi tõstavad sadamatasusid, kui neil nii head tulemused on,? sõnas ta.

Tallinna Sadam jäi oma seisukoha juurde, et tegu pole mitte hinna tõstmise, vaid korrigeerimisega. ?Eesmärk on lihtne ? muuta sadamatasude arvestamine lihtsamaks ja läbipaistvamaks ning tagada läbi suurenevate tulude varade tootlus,? selgitas Sakkov.

Tema sõnul on sadama eesmärk püsida konkurentsis tänu kvaliteetsetele ja paindlikele teenustele, mitte hinnale. See eeldab pidevaid suuri investeeringuid.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:39
    Otsi:

    Ava täpsem otsing