Orkaan jätab kindlustusfirmad jalule

Sirje Rank 18. august 2004, 00:00

Esimesed hinnangud asetavad varalise kahju orkaanist, milles hukkus vähemalt 19 inimest, 20 miljardile dollarile. Kindlustusfirmadel tuleks sellest katta umbes 7?14 miljardit dollarit, teatas maailma suurim edasikindlustusfirma Munich Re.

Teised firmad hindasid kahjud väiksemaks või arvasid, et praegu on veel vara hinnanguid anda.

Enam kui kümme aastat tagasi möllanud orkaan Andrew nõudis kindlustusfirmadelt kokku 20,3 miljardit dollarit. See viis osa firmasid pankrotti, sundis teisi Floridast või looduskahjude kindlustuse alalt lahkuma ning tõukas kindlustuspreemiad järsult üles.

?Torm oli väga äge, kuid jäi intensiivsuselt ja tekitatud kahjult orkaan Andrewle alla,? ütles Insurance Information Institute?i peaökonomist ajalehele Wall Street Journal.

USA kindlustusfirmadele on orkaan Charlie Andrew järel teine kulukaim torm. Kahjude korvamise põhiraskuse kannavad State Farm Insurance ja Allstate Insurance, mis on laastatud piirkonnas suurimad kindlustusandjad. Samas teatas State Farm, et tänu edasikindlustusele ning Andrew laastamistöö järel asutatud Florida Orkaanikatastroofide Fondile on firma maksimaalne kahju 200 miljonit dollarit.

Allstate korvab kuni 289 miljonit dollarit, sellest ülejääva osa katab 90% ulatuses seesama fond, mille varad on 6 miljardit dollarit. Lisaks võib fond 9 miljardi dollari väärtuses emiteerida võlakirju.

Euroopa firmadest hindab Munich Re väljamakstavate hüvitiste suuruse oma kontsernile suurusjärku alates 100 miljonist eurost, Allianz umbes 50 miljonile eurole. Kas ja kuivõrd Charlie mõjutab kindlustusfirmade selle aasta kasumeid, selgub, kui kahjude kohta on täpsemad andmed.

?Kui kõik kahjud saavad kokku löödud, tuleb sellest kindlustusfirmadele tõsine löök, kuid nende selga see ei murra tänu Orkaanikatastroofide Fondile,? kommenteeris üks analüütik ajalehele New York Times. Ka teine analüütik leidis, et kindlustusfirmad ise on täna kindlamini jalgel kui Andrew ajal. ?Riskid on palju paremini jaotatud.?

Floridas märatsenud orkaanist kannatas tugevalt Florida kaheksa miljardi dollarilise aastakäibega tsitrusviljade kasvatus ja mahlatööstus.

Florida kolm suurimat tsitrusvilju kasvatavat maakonda ? DeSoto, Hardee ja Polk ? jäid otse tormi teele. Siin toodetakse enam kui kolmandik kogu Floridas valmistatavast apelsinimahlast. Üles juuritud istandustele lisaks hävitas torm ka tootmisüksusi, näiteks mahlatehase Arcadia, mille kahjud on hinnatud 60 miljonile dollarile.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing