Eesti pätse ei lasta Soome turule

Inno Tähismaa 18. august 2004, 11:05

Soome väikeettevõtjatel on raske Eestist pärit leivapätse Soome kauplustes müüa.

?See on jama,? ütles Jouko Vantaa mõtte kohta, et Eesti leivale pole Soomes nõudlust. Selle väite esitas Eesti juhtiva leivatööstuse Vaasan Vaasan (AS Leibur) Balti juht Ants Promann, kirjutab Kauppalehti.

Väikeettevõtja Vantaa tuleb korra nädalas valge mikrobussiga Tallinna, laeb auto täis Saaremaa rukkileiba ja sõidab tagasi Helsingisse. ?Lähtekoht on, et olen pettunud Soome tööstuses ja jaekaubanduses, mis hoiavad kunstlikult hindu üleval,? selgitas Vantaa oma ettevõtte Finest Herkut äriideed.

Saaremaal maksab leivapäts ostjale 2,8 eurot (43 krooni), vastava leiva hind on Soomes 6-7 eurot (94-109 krooni). Või maksaks, kui Soome kauplused võtaks selle leiva oma lettidele. Tänasel päeval on pätsidel vaid üks müügipunkt Helsingi eeslinna Vantaa Varisto linnaosas. Muudes kohtades on eestimaised leivad kohanud teravat vastuseisu.

?Poeketid ei lase meid sisse. Seetõttu oleme müünud leiba riigi- ja valdade asutuste, näiteks teenindusmajade lähedal. Avalikel institutsioonidel on ELi reeglite kohaselt kohustus osutada teenust madalaima võimaliku hinnaga,? rääkis Vantaa.

Kaubakettide ostujuhid on Vantaale teatanud, et eestimaine leib ei too piisavalt lisatulu. ?Imestan selliseid kommentaare. Nagu madalam hind poleks tarbijale lisatulu,? lisas ta.

Pärast Eesti liitumist Euroopa Liiduga pole näiteks leiva viimisel Soome mingeid piiranguid. Jouko Vantaa veetavad 1000-1500 leiba nädalas on vaid promill Helsingi ja selle ümbruse leivatarbimisest. Mees möönab, et ka selline väike tegevus ajab Soome tootjad närvi, kuna see toob turule hinna osas konkurentsi. Tema sõnul on Soome kuplemistava hea näide see, kuidas Eestis toodetud juustu müüakse lettidel umbes 10-eurose kilohinnaga, samas kui Eestis maksab sama juust alla kolme euro kilo eest.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing