Ettevõtjad hoiatavad: maksude ja tasude tõstmine peletab turistid Eestist

Villy Paimets 23. august 2004, 00:00

Järgmise aasta 1. jaanuaril tõusevad hasartmängumaks ning alkoholiaktsiis, samuti tõstab Tallinna Sadam reisijaveo hinda. Ettevõtjate sõnul tuleks sellesse turistide arvu kahandavasse jadasse lisada ka kontserdipiletitele kehtestatud 18protsendiline käibemaks ja venemaalaste raskused Eesti lühiviisa saamisel.

?Viimaste kuude jooksul järjest tulevad hinnatõusude ja keelamiste algatused jätavad kindlasti turismituludesse oma jälje,? ütles ASi Kristiine Kasiino juhatuse esimees Enno Heinla. Tema sõnul on riigil valdav soov asju üle reguleerida. ?Turistid tulevad Eestisse, sest siin on hea teenindus, kvaliteetsed tooted ning soodsad hinnad. Inimesed on valmis kõige selle eest maksma. Kas see on siis halb? Arusaamatu on, miks tahetakse seda kindlat tulu ära lõigata,? ütles ta.

Heinla pessimismi jagas ka meelelahutuskontserni BDG juht Peeter Rebane. ?Tallinna lauluväljakul on iga suvi toimunud vähemalt üks suur kontsert, mida on külastanud ca 10 000 turisti naaberriikidest. 2004. aasta on viimase dekaadi jooksul peaaegu esimene suvi, kus turistide voolu Tallinna enam ei tule ning selle asemel toimub hoopis vastupidine liikumine ? eestlased kulutavad rohkem raha Riias ja Soomes,? ütles Rebane.

Rebase sõnul eraettevõtjaid diskrimineeriv käibemaks kehtestati Eestis kaks aastat tagasi ning enamik Eesti kontserdikorraldajaid on sellest kahju saanud ning oma tegevusega tagasi tõmbunud.

Ka Tallinki investorsuhete juhi Marek Mägi sõnul mõjutavad kõik need komponendid turismiturgu. Mägi sõnul võib isegi öelda, et need löövad turismiturule kirve selga.

Eesti Turismifirmade Liidu tegevdirektor Kersti Kont jäi aga eriarvamusele. ?Igal aastal tuleb mingi maks juurde, vähe on selliseid, mis ära kaovad, kuid kunagi pole turistide arv sellest vähenenud,? ütles Kont. ?Tax free kadumisega ju ka räägiti, et turiste siis enam ei tule, tuli ikka.?

Kondi sõnul võib olla turistide arvu kasv natuke aeglustuda, kuid langust ta ei usu. ?Turistide profiil muutub, üks uks sulgub, teine avaneb.?

?Hasartmäng on sama paheline kui suitsetamine või alkoholi tarbimine. Ma ei pea ka seda eetiliseks, et las soomlased ja rootslased tulevad ja mängivad,? ütles majandus- ja kommunikatsioonimister Meelis Atonen esmaspäevases Äripäevas.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing