Tallinna Farmaatsiatehas rikkus uuesti börsireegleid

Raivo Sormunen 24. august 2004, 00:00

Tallinna Farmaatsiatehase suuromanik Grindeks avaldas esimese poolaasta tulemused Riia börsil juba reede hommikul. Kontserni tulemuste hulgas olid ka Tallinna Farmaatsiatehase esimese kuue kuu tulemused. Tallinna börsile jõudsid firma tulemused alles eile pärastlõunaks, kui Äripäev Online avaldas Grindeksi aruandest välja võetud farmaatsiatehase tulemused. Enne seda jõuti farmaatsiatehase aktsiatega teha üks tehing. Hansapanga klient ostis 62 aktsiat hinnaga 28,95 krooni.

Eile lõuna ajal peatas börs tehingud Tallinna Farmaatsiatehase aktsiatega. Aktsiatega kauplemine algas taas täna hommikul.

?Tegu oli taas börsireglemendi rikkumisega,? ütles Tallinna börsi tegevjuht Jaanus Erlemann. ?Sellises olukorras on tavapärane aktsiatega kauplemise peatamine ning seda me ka tegime,? möönis ta. Erlemann lisas, et farmaatsiatehase aktsionäride struktuur on kokku kuivanud ja aktsia on väga ebalikviidne ning majandustulemused ostu- ja müügiääre kujunemist väga palju ei mõjuta.

?Ühte kontserni kuuluvad emitendid peavad oma aruanded avalikustama samaaegselt,? ütles ka finantsinspektsiooni juhatuse liige Kilvar Kessler.

?Tegu oli arusaamatuse ja inimliku eksitusega,? selgitas Tallinna Farmaatsiatehase finantsdirektor Raivo Unt. Ta lisas, et avaldamise täpne kuupäev jäi emafirmaga kooskõlastamata. Ettevõtte tegevjuhilt Ibraim Muht?ilt polnud eile võimalik kommentaari saada, kuna ta viibis puhkusel.

Alles selle aasta kevadel trahvis Tallinna börsi noteerimis- ja järelevalvekomisjon Tallinna Farmaatsiatehast teabe avaldamata jätmise eest 250 000 krooniga.

?Ostupoolel oli märgata huvi kasvu Farma aktsia vastu, kaks Hansapanga klienti soovisid osta aktsiaid, üks 1000, teine 400 aktsiat, ostuhinnad kõikusid 25,8 ja 29,4 krooni vahel,? kommenteeris ennelõunaseid sündmusi börsil Äripäeva analüütik Alvar Jõgeva. Ta lisas, et märkimisväärne oli, et ostupool tõusis enne kauplemise peatamist 29,4 kroonini. Neljapäeval lõpetas aktsia kauplemise 28,16 krooni tasemel.

?Eraisikuist spekulandid loodavad aktsiad kõrgema hinnaga Grindeksile maha müüa,? kommenteeris klientide huvi aktsia vastu Hansapanga aktsiaturgude osakonna juhataja Lauri Lind.

Tänavu talvel ostis Grindeks Tallinna Farmaatsiatehase aktsiad börsiväliselt kokku 43 krooniga. 8. septembril toimuval aktsionäride erakorralisel koosolekul teeb Grindeks katse omandada ülejäänud aktsiad 27,1 krooniga. ?Pakutav aktsia hind jääb tunduvalt alla firma raamatupidamisväärtusele ja on selgelt liiga madal,? ütles Jõgeva.

LHV Varahalduse juhatuse liige Tõnno Vähk ütles, et ei oleks halb praegu 28,2 krooniga aktsiaid osta, kui saab juba 29,4 müüa. ?Soetasime LHV riskifondi Arbitrage farmaatsiatehase aktsiaid, kuna arvame, et Grindeks maksab veel kõrgemat hinda ja pakkumine väikeaktsionäridele ei pruugi õnnestuda,? ütles Vähk.

Vähk ei välistanud ka kohtukulli ees väikeaktsionäridele õiguse nõudmist. ?Grindeksi vastu kohtuvaidlusesse minek on tuule püüdmine väljalt, isegi finantsinspektsioon on nende vastu täiesti võimetu,? ütles Hansapanga ekspert Lind. Tema nägemuse kohaselt lõpeb farmaatsiatehase saaga sellega, et pakkumine väikeaktsionäridele läheb läbi ja firma viiakse börsilt minema.

Eile oli LHV-l väljas order sooviga osta 1000 aktsiat 28,2 krooni eest. LHV Arbitrage ASile kuulub 2296 Tallinna Farmaatsiatehase aktsiat.

Farmaatsiatehase esimese poolaasta kasum kasvas korralikult mulluselt 1,5 mln kroonilt 4,6 mln kroonile, teatas firma börsile. Käive kosus 11 protsenti, 40,1 mln kroonile, ületades Läti ravimikontserni poolt paika pandud eelarve 35,8% võrra.

Grindeksi andmetel ületas Eesti firma kasum oluliselt nii eelarves planeeritud kui ka eelmise poolaasta tulemuse.

Grindeksi aruande kohaselt jätkas Tallinna Farmaatsiatehas salvide tootmist, mille turustamine jäi täielikult Läti ravimifirma hooleks. Grindeksile kuulub otseselt Tallinna Farmaatsiatehasest 93,5%.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:40
Otsi:

Ava täpsem otsing