Töötlev tööstus jätkas juulis kasvutrendil

24. august 2004, 12:04

Juulis tootsid töötleva tööstuse ettevõtted 5,5% rohkem toodangut kui aasta tagasi samal ajal, tööpäevade arvuga korrigeeritud kasv ulatus 8,2%ni.

Kui selle aasta esimeses pooles kasvas pidevalt tootmismaht toiduainetööstuses, siis juulis jäi tootmine alla 2003. aasta juuli tasemele (-7,5%), teatas majandus- ja kommunikatsiooniministeerium.

Raskused toodangu eksportimisega on juba pikemat aega mõjutanud kalatööstust. Juulis toodeti kalatööstuses toodangut ligi 40% võrra vähem kui eelmisel aastal samal ajal. Samuti langes tootmismaht jahu, tangainete, pagaritoodete ning jookide tootmises.

Jätkuvalt on aga tõusnud tootmine piimatööstustes (kasv 13%), mille taga on eelkõige ekspordimahtude järsk suurenemine. Juulis oli piimatööstuste eksport üle kahe korra suurem kui aasta varem.

Suuremat mõju tootmise kasvule töötlevas tööstuses avaldas puidutööstus, kus tootmine suurenes aastaga 15%. Puidutootmist on toetanud nii eksport kui kasvav sisenõudlus. Hästi on läinud ka keemiatoodete tootjatel (kasv 29%).

Importtoorme kallinemine ja tootjahindade tõus on alates maikuust pärssinud tootmist metallitööstuses. Juulis langes metalli- ja metalltoodete tootmine eelmise aasta sama perioodiga võrreldes 15% võrra. Tagasiminek on toimunud müügis välisturgudele, sisenõudlus on suurenenud.

Elektroonika ja sideseadmete eksport ning tootmismahud on sel aastal soodsa turukonjunktuuri tõttu pidevalt kasvanud. Aastaga on sideseadmete tootmine kasvanud poole võrra, elektrimasinate- ja aparaatide tootmine 37%.

Eesti Konjunktuuriinstituudi poolt küsitletud ettevõtjate hinnangul oli nende olukord juulis sarnane eelmise aasta juulile. Aastataguse ajaga võrreldes on kõrgemad ootused müügihindade kasvu osas. Suurem nõudlus, sealhulgas ka välisnõudlus, iseloomustas juulis elektrimasinate- ja aparaatide tootjaid, puidu- ning keemiatööstust. Toodangu mahtu loodetakse lähiajal suurendada kõikides tööstusharudes, välja arvatud tekstiilitööstuses.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing