Taimeimpordikeeld Venemaale puudutab kuus 100 miljoni krooni ulatuses kaupa

Kristina Traks 25. august 2004, 00:00

Venemaa keelas 13. augustil kõikide taimsete kaupade sisseveo Eestist, kuna ühelt Eesti kaudu Venemaale viidavalt lillepartiilt avastati kahjurid. Lilled ise olid pärit Aafrikast ning pidid Hollandi ja Eesti kaudu Venemaale jõudma. Lilli vedas Sillamäe firma, keda taimetoodangu inspektsiooni peadirektori Roland Nymanni sõnul ootavad ilmselt nüüd suured pahandused. ?Me saame teha trahvi, võtta ära ekspordiload,? ütles Nymann.

Taimetoodangu inspektsioon on Venemaa võimudelt palunud, et impordikeeld võetaks ära muudelt Venemaale viidavalt kaupadelt, sest lillekahjuri avastamise pärast seisab praegu Venemaa eksport näiteks Pauligil ja probleeme on läbi Eesti kakaoubasid Venemaale müüvatel firmadel. ?Meile helistati Peterburi õlletehasest, et neil on odralaev reidil kinni, ei lasta sadamasse sisse,? rääkis Nymann. ?Segadust on palju.?

Nymann ei usu siiski, et lähema paari päeva jooksul Venemaa impordikeelu osaliselt või täielikult tühistab.

ASi Paulig Baltic juht Tiit Nuudi saatis kohe keelu jõustumise päeval taimetoodangu inspektsiooni kirja, paludes inspektsiooni mõjutada Vene ametiasutusi maitseained ja kohv keelu alt välja võtta, et oleks võimalik jätkata eksporti. Ekspordi katkemise tõttu oodanuks Pauligi kontserni kaupa Venemaale turustavat Paulig Export Ltd tarnetrahvid ning halvimal juhul suuremate kauplusekettide sortimendist väljaarvamine.

ASi Paulig Baltic turundusdirektor Rainer Tammet (pildil) kinnitas, et praegu siiski Venemaale eksport toimub. ?Asi paistis alguses koledam,? ütles ta. Paulig on Vene turul tegutsenud üle kümne aasta ning Paulig Balticu käibest moodustab eksport Venemaale Tammeti sõnul paarkümmend protsenti.

Kaubanduskoja teatel on Venemaale Eesti kaudu müüdavate taimsete kaupade impordimaht väiksem kui loomsete kaupade puhul ja see jääb all 100 miljoni krooni kuus.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
25. November 2011, 14:40

Raadio ettevõtlikule inimesele

Hetkel eetris Hetkel eetris

Äripäeva raadio viimased saated

Kõiki viimased raadio saated
Otsi:

Ava täpsem otsing