Artikkel
  • Kuula
    Tähelepanu! Artikkel on enam kui 5 aastat vana ning kuulub väljaande digitaalsesse arhiivi. Väljaanne ei uuenda ega kaasajasta arhiveeritud sisu, mistõttu võib olla vajalik kaasaegsete allikatega tutvumine.

    GNT Eesti juht Anti Kuiv liigse pedantsusega elu raskeks ei tee

    Mille poolest erineb infotehnoloogia-ala varasematest ametitest?
    Diagonaalis vaadates olen puutunud kokku teeninduse, müügi, tootmise ja finantseerimisega. Põhiline erinevus tänase ja varasema vahel on, et IT alal tundub olevat vähem formaalitsemist, kirjutatud reegleid. Siin on ka vähem silmakirjalikkust, inimesed on vahetumad ja vabamad ning lipsu ja pintsakut ei ületähtsustata.
    Olete olnud aasta GNT Eesti tegevjuht. Kui kauaks pakub pinget Eesti suurima arvutikaupade hulgimüüja juhtimine?
    Töös ja isiklikus elus teen enda jaoks 3aastaseid plaane. Mis ei tähenda, et seejärel peaks töökohta vahetama. Täna on põhjust keskenduda GNTle, sektor areneb kiiresti, näiteks võiks selle firma aastakäive olla kunagi miljard krooni. Seaks selle eesmärgiks.
    Ja edasi?
    Ka pikemas perspektiivis jätkan kindlasti tippjuhina, võimalusel töötaks mõnda aega välismaal, kasutaks maksimaalselt ära ELi võimalusi.
    Mis on olnud senine märkimisväärseim saavutus karjääri jooksul?
    Usun, et suurim saavutus on alles ees. Kümne aasta jooksul olen olnud käivitamiste ja oluliste arenguetappide juures: 1188 infoliin, VKG arendamine, EASi reform. Enda isiklikku panust ma ei ületähtsustaks, olen sattunud alati edukatesse meeskondadesse.
    Mis on Teie jaoks karjäär, kas pidev tõus ülespoole ja kas pöördeid allapoole ei pelga?
    Mina käsitlen karjääri veidi teisiti. Karjäär ei piirdu tööalase tegevusega, hoopiski inimese isiklik arendamine ja iseenda muutmine on tõelised väljakutsed. Reeglina need, kes huvituvad maailma asjadest, arendavad endas kohanemisvõimet ja näevad probleemide asemel võimalusi, tõusevad kiiresti ametiredelil ja saavad parimad töökohad. Tark inimene on endaga alati rahul ? kõik mis temast sõltub, on tal kontrolli all ja võõraste muredega ta ennast ei vaeva. Mina arvan, et igal inimesel on võimalik karjääri teha, see on ju tema otsus ja sõltub ju ainult temast endast.
    Eraettevõtjaks hakkamisest ei ole mõelnud?
    Üheksakümnendate alguses sai äritsetud kütuse, metalli ja millega veel. Olen mõelnud küll, kuid vanuse ja hariduse lisandudes enam hurraaga igale asjale peale ei lähe. Ju ma pole veel leidnud huvitavat ja tulusat äriideed ja isikliku äri käivitusperiood oleks kahtlemata ohvriterohke.
    Selle aasta esimene pool näitab ettevõtte käibe märkimisväärset suurenemist, samuti on suurenenud kasuminumber. On selle taga Teie, kogu meeskonna tegevus või pelk nõudluse kasv?
    Öeldakse küll, et professionaalidele ei ole õnne vaja, kuid eks meil on olnud õnne, valikud ja otsused on olnud kooskõlas turu arengutrendidega. Üksi muidugi midagi ära ei tee, mõtlen ja tegutsen alati meeskonna kontekstis. Meil on siin väga hea meeskond.
    Kas kulude vähendamine ja tulude suurendamine on põhiline, millele juht peab 25 tundi ööpäevas mõtlema?
    Kui juht mõtleb millelegi 25 tundi ööpäevas, tuleks ta kiiresti ravile saata! Veel traagilisem on kui ta mõtleb kogu selle aja kulude kokkuhoiust. Juht peab mõtlema ja tegutsema ainult tulude ja seeläbi firma väärtuse suurendamise nimel.
    Kas olete enda tegevuses firma juhtimisel kliendi-, tarnija või omanikekeskne?
    Ma ei kujuta ette, et mõni omanik palkaks tegevjuhi, kes vaid teda ülistaks. Omanikukeskne tegevjuht ilmselt omaniku vara ei suuda kasvatada. Näiteks riigiettevõtete juhtkondadel läheb kogu energia omanikuga tegelemisele, klient on teisejärguline. Mina olen keskendunud klientide ja tarnijate teenindamisele, sest ainult tänu neile saab omanik rikkamaks.
    Milliste juhtimisvõtetega olete suurendanud alluvate innukust? Kas nad on rahul?
    Paistab, et nad on rahul. Koosolekuid peame üliharva, tähtsaid asju arutame ja töötame välja ajutistes maatrikspõhimõttel koostatud meeskondades. Me oleme teadlikult teinud kulutusi meeskonnavaimu arendamisse nii koolituse kui ka pidutsemise osas. Samas, Murphy ütleb, et igas organisatsioonis on kaks inimest, kes ikka ja alati virisevad. Ma usun, et tal on õigus. Minul on komme ka virisejaid kuulata ja isegi provotseerida, neilt võib teinekord häid ideid saada.
    Mida tähendab ütlemine, et firma on juhi nägu?
    Juht kujundab olustiku. Esimesel tööpäeval peetud kõnes ütlesin, et meil kõigil võiks siin töötades olla eesmärk, meenutada vanaduses siin töötatud aega kui lõbusalt veedetut. Teen kõik endast oleneva, et töötajatel oleks meeldiv koos töötada.
    Milline on olnud olulisim otsus GNT Eesti juhtimisel?
    Alati räägitakse uuest luuast ja oma meeskonnast. Olulisim ja õigeks osutunud otsus oli, et jätkan samade inimestega. Esimesed tulemused näitavad, et meie koostöö on osutunud viljakaks.
    Kas Eesti ettevõtlusmaastikul leidub Teile eeskujusid?
    Otseselt kedagi ei jumalda ega jäljenda. Eestis on ju väga palju häid tegijaid aga vähesed oskavad oma kogemusi jagada. Eredamalt on mällu jäänud kohtumised Aavo Koka, Igor Rõtovi ja Jaak Leimanniga. Loen ja kuulan alati huviga, kui nad räägivad või kirjutavad.
    Milles on hea Eesti firmajuht ja mida tal veel õppida on?
    Selget Eesti firmajuhi kuvandit pole minu arvates veel tekkinud. Aeg on olnud lühike, alles viimasel paaril aastal võime kohata selgelt oma stiili ja mõtetega juhte. Eesti tippjuhte iseloomustab see, et nad on väga praktilised ja räägiksid meeleldi ainult oma asjast. Mõned meie rahvajuhid on üritanud ka loomadelt head nõu saada, kui omal teadmisi napib, pean silmas siili ja kassi juhtumit
    Kas Teil endal kodus arvuti on ja mida sellega teete?
    On, kuid kodus ei soovi ma sellest liiga palju kuulda ja õnneks huvitavad ka vanemat poega loomad ja linnud rohkem kui arvutimängud.
    Olete kahe lapse isa ja enda sõnul suur perefanaatik. Milline on hõivatud firmajuhi ideaalne suhe oma perekonnaga?
    Ideaalne on suhe, kus töö ei ole tähtsam kui pere. Ma usun, et mulle sobivaid häid töökohti on maailmas rohkem kui mulle sobivaid peresid. Muide, lapsed on väga hea aines igasuguste juhtimisvõtete ja motivatsioonisüsteemide testimiseks.
    Kuidas möödub ettevõtte juhtimisest vaba aeg?
    Põhiline hobi on talu ehitamine, olen veendunud maal elamise pooldaja. Linnas tuleb tööl käia, aga elada ma siin ei saa. Vabal ajal sirvin IT ajakirju, majandusuudiseid loen Newsweekist, Business Weekist, kodus käib Pere ja Kodu. Muusikat kuulan vaid autos ja väga valjult.
    Mida soovitate enda järeltulijale, kui juhtute ära minema?
    Jätan lauale kolm ümbrikku nõuannetega kriiside puhuks.
    Anti Kuiv on kahtlemata vastand kuivusele ja pedantsusele. Mõnus ja vahetu suhtlemisstiil, kus pisut nalja pole kunagi liiast, iseloomustab teda täielikult. Kuna detailid pole kindlasti tema tugevaim külg siis võinuks ta öelda ka et "täisnurk on kuskil 85 ja 95 kraadi vahel".
    VKGs peetud ametis jõudis ta vedada vaid kõige igavamat käivitusfaasi, kus tegemist on vähem inimeste, suhtlemise ning üldjuhtimisega ja rohkem paberimajanduse, internetiotsingute ja rahanumbrite rittaajamisega. See oli selgelt töö, kus Anti võimetele polnud täit rakendust. Kui selgus, et VKG paneb projekti mõneks ajaks riiulisse, siis kadus tal ka võimalus tegeleda projekti selle faasiga, kus one-man-show formeerunuks ümber meeskonnaks ja rakendunuks tema hea suhtlemise ja inimeste veenmise oskus.
    Ma läheks Antiga luurele küll ? olen käinud, alati on täidetud eesmärk ning pealekauba on kogu luureprotsess olnud meeleolukas ja värskendav
    Ka 5 aasta pärast töötab ta kindlasti seal, kus teda ümbritsevad lahtise pea ja laia silmaringiga inimesed. Kuskil, kus vajatakse teistmoodi mõtlemist, selget ning otsekohest juttu.
    Autor: Tiina Kass
  • Hetkel kuum
Raivo Hein: sotsid valetavad alati, aga jõudu neile Tallinnas! Vene- ja Savisaare-aegsetel lahendustel olgu lõpp
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
Kuulates linnaelanike, ettevõtjate ja asjatundjate häält, on nüüd võimalik kujundada Tallinnast kaasaegsem ja elamisväärsem linn võrreldes senise bütsantslikkusega, kirjutab ettevõtja ja investor Raivo Hein vastuses Äripäeva arvamusliidrite küsitlusele.
USA majanduskasvu pidurdumine kukutas aktsiaid
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
USA majanduse kasv esimeses kvartalis jäi märkimisväärselt alla nii eelmistele kvartalitele kui ka majandusanalüütikute prognoosidele, ehmatades langema ka aktsiaturud.
Articles republished from the Financial Times
Reaalajas börsiinfo
Myraka ettevõtlusblogi: Ford Transit gloria mundi
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Äripäeva toitlustusettevõtjast kolumnist Myrakas müüs maha teda truult teeninud vanaldase Ford Transiti ning mõtiskleb selle kõrvale ausa väikeettevõtluse võimatuse üle.
Gasellid
Kiiresti kasvavate firmade liikumist toetavad:
Gaselli KongressAJ TootedFinora BankGBC Team | Salesforce
Põlva saunatootja asendas jahtunud turud ühe kliendiga USAs: “Tööd on rohkem kui peaks!”
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Mitu aastat reipat kasvu näidanud Põlva saunatootja Ecosauna Projecti majandustulemused võtsid eelmisel aastal hoo maha, tänavune aasta on neil see-eest aga juba välja müüdud.
Teabevara on nagu ülikool
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
„Teabevara tunnis“ saad piiluda teabevara köögipoolele.
Karmo Tüür: kuriusklikkus saadab ökosurma
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Rohepööre on viinud ususõjani, mille ohvriks võivad langeda ettevõtted või koguni majandusharud, kirjutab poliitikavaatleja ja väikeettevõtja Karmo Tüür Äripäeva essees.
Tesla plaan keskenduda odavamatele sõidukitele kergitas aktsia hinda
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Tesla avaldas eile plaani, mille kohaselt hakatakse tootma soodsamaid sõidukeid juba selle aasta lõpus. Tootmine hakkaks toimuma olemasolevates tehastes, mis lööb plaani segamini seoses Mehhikosse ja Indiasse kavandatavate uute tehastega. Pärast seda teadet on Tesla aktsia hind hakanud taas tõusma.
Swedbank kaotas kasumit vähem kui SEB
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Eesti kahe suurema panga tulemusi vaadates on näha, et Swedbanki kasum kahanes esimeses kvartalis vähem kui SEB-l.
Bolti lobi ei läinud Euroopas läbi, uus direktiiv sai rohelise tule
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.
Euroopa Parlament andis lõpliku heakskiidu uutele reeglitele, mis parandavad platvormide heaks töötavate inimeste töötingimusi.