Politsei jätkab Ühispanga juhtkonnaga seotud firma variisiku otsimist

Inno Tähismaa 26. august 2004, 00:00

Äripäev kirjutas kuu aega tagasi, et Ühispanga asepresidendi Lembit Kitteriga seotud offshore-firma Patent Developments Ltd arvelt võeti 1997. a ligi kümnel korral sularaha välja kokku 1,7 miljonit krooni.

Sularaha võeti välja Ühispanga Tallinna kontorist, seejuures kirjutas maksekorraldusele alla Alastair Cunningham, mees, kes pole Eestis käinudki.

?Kuna 1997. aastal ei kehtinud veel rahapesu tõkestamise seadus, siis juriidiliselt ei ole võimalik seoses rahapesukahtlusega või isiku tuvastamise kohustuse nõuete rikkumisega Ühispanka tänasel päeval karistada,? kommenteeris juhtumit keskkriminaalpolitsei rahapesu andmebüroo ülemkomissar Raul Vahtra.

?Küll võib kinnitada, et Alastair Cunninghami nimi ei ole rahapesu andmebüroole võõras, sest sellenimeline isik on kuulutatud alates 1999. aastast politsei poolt tagaotsitavaks,? lisas Vahtra. Tema sõnul pole õnnestunud kindlaks teha, kas see isik üldse eksisteerib või on tegemist võltsitud isikut tõendavat dokumenti kasutava mõne teise inimesega.

Vahtra täpsustas, et Alastair Cunninghami ei otsita taga seoses Ühispanga juhtumiga, vaid eelkõige seoses teiste kuritegudega. ?Kui ta õnnestub tabada ja ta annab seletusi ka Ühispanga juhtumi kohta ning kui nendest seletustest ilmnevad mingisugused kuriteo tunnused, siis hakatakse seda ka menetlema,? rääkis ta.

Tegemist võib olla allkirja võltsimisega. Kui selle tulemusena pandi toime kriminaalkorras karistatav tegu ning kui sellega tekitati ka kellelegi kahju (peab olema ka kannatanu või tsiviilhageja ning avaldaja), siis võime rääkida kuriteo tunnuste esinemise tulemusena konkreetse menetluse alustamisest, selgitas Vahtra.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    06. December 2011, 19:34
    Otsi:

    Ava täpsem otsing