EPL: Aktsiisi- ja käibemaksupettuste arv on kasvanud

26. august 2004, 08:05

Maksu- ja tolliameti hinnangul on viimasel ajal hoogustunud eelkõige aktsiisipettused.

Petturid püüavad järjest rohkem raha teenida eri kütuseliikide aktsiiside vahe pealt erimärgistatuse eemaldamise teel, kirjutab Eesti Päevaleht.

Teine oluline pettuste liik on käibemaksupettused, mis muutuvad üha keerulisemaks ja rahvusvahelisemaks.

?Järjekordselt on hoogustunud varifirmade arvetega fiktiivsete soetuste näitamine ettevõtete raamatupidamises, eesmärgiga viia ettevõttest raha välja. Maksu- ja tolliamet suunab järjest rohkem oma tegevuse sellistele kasu saanud ettevõtetele, s.t äriühingutele, kes kajastavad oma raamatupidamises fiktiivseid arveid,? ütles maksu- ja tolliameti pressiesindaja Aivar Pau.

Pärast 1. maid pole aga salakauba ja sealhulgas piraatkauba liikumise kasvu märgata. Pau sõnul on salakaubavedu Eesti lõunapiiril raske avastada, sest piiriületus on pärast 1. maid tunduvalt lihtsustunud ja tolli võimalused kontrolli teostada piiratud. Samas ELi idapiiriks oleval Eesti-Vene piiril on tugevdatud nii isikkooseisu kui kontrolltehnikat. ?Narkovaldkonnas on plahvatuslikult kasvanud postipakkidest uimastite avastamise arv,? lisas Pau.

Kui võrrelda juunit-juulit aastatel 2003 ja 2004, on avastatud tollieeskirjade rikkumiste arv Eestis tervikuna langenud 30 protsenti. Enim vähenes see Tallinna tolliinspektuuris. Samas Kirde tolliinspektuuris on rikkumiste avastamise kasv olnud üle kahe korra.

Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
10. November 2009, 00:00
Otsi:

Ava täpsem otsing