T?ehhidel 42 miljardit krooni pensioniraha koos

Raivo Sormunen 27. august 2004, 00:00

Kuna t?ehhide 10,2 miljoni suurune rahvaarv ületab eestlaste arvu kõigest seitsme ja poole kordselt, tuleb tõdeda, et inimese kohta on nad pensionivara kogunud paar korda enam kui eestlased.

T?ehhi pensionifondide maht ulatus 2004. a esimese poolaasta lõpus 86 miljardi T?ehhi kroonini (42 miljardit krooni), kasvades kvartaliga 7% ning aastaga 21%, kirjutas Investment & Pension Europe?i veebiväljaanne. Pensionifondide kümneaastase ajaloo jooksul on riigi suurimateks fondivalitsejateks sirgunud Credit Suisse L&P, PF Ceske Pojistovny ja PF Ceske.

Riigi rahandusministeeriumi andmeil ulatus erapensionifondidesse raha koguvate inimeste arv 30. juuniks 2,81 miljonini. Kokku on läbi erapensionifondide end kindlustanud seega 27,5% t?ehhidest, mis on veidi madalam näitaja kui Eestis.

Keskmine t?ehh investeerib iga kuu pensionifondi 500 T?ehhi krooni (250 krooni). Siin peaks eestlased olema tublimad, kuna 6500kroonise brutopalga omanik saab iga kuu ligi 400 krooni teise pensionisamba osakuid. Lisaks paneb iga täiendava kogumispensioniga liitunud inimene keskmiselt kuus kõrvale paarsada krooni.

Pärast suuri ühinemisprotsesse on neljakümne neljast T?ehhi pensionifondist turul kõigest kaksteist. Aasta esimesel poolel ulatus nende koondkasum 1,22 mld T?ehhi kroonini, mida on ligi veerandi võrra vähem kui möödunud aastal. Ekspertide sõnul on madalam kasum tingitud tõusu aeglustumisest välisturgudel.

Keskmine pensionifondide tootlus ulatus möödunud aastal T?ehhis kõigest 3,2%ni. Selle taga olid ajalooliselt madalad intressitasemed ja riigis valitsenud kõigi aegade madalaim inflatsioon. Analüütikute hinnangul peaks 2004. a tulema parem, kuna inflatsioon on kiirenenud ning pensionifondidel on pärast riigi ühinemist ELiga suuremad võimalused välismaale investeerimiseks.

Raadio ettevõtlikule inimesele

Äripäeva raadio 92.4

Hetkel eetris

Kava

    Vaata kogu kava
    Äripäev https://www.aripaev.ee/img/id-aripaev.svg
    25. November 2011, 14:41
    Otsi:

    Ava täpsem otsing